Etkinlikler
8. PAGEV Türk Plastik Endüstrisi Kongresi’nin ana teması “gıda plastikleri”
Ambalaj sektöründe plastiklerin kullanımı, dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla artıyor. Gıda endüstrisi ise bu trendde başı çekiyor. Artık sayısız gıda ürünü soframıza plastik ambalajlar içinde geliyor. Gıdalarımızı koruyan, ömrünü uzatan ve hijyen sağlayan plastikler konusundaki en yeni teknolojiler, PAGEV’in bu yıl 8’incisini düzenlediği Endüstri Kongresi’nde masaya yatırılacak. Türkiye ve dünyadan önemli şirketlerin sunumları ve uzman konuşmacıların katılacağı panellerle renklenecek kongre, “Gıda Sektöründe Plastik Uygulamaları” ana teması ile gerçekleştirilecek.
2013’e Avrupa ikinciliği ile giren ve liderlik hedefi ile ilerleyen Türk plastik sektörünün; plastik teknolojilerinde dünyayı yakalaması için çalışmalar yürüten Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), bu yıl Türk Plastik Endüstrisi Kongresi’nin 8’incisini düzenliyor. Ağırlıklı olarak gıda ambalajlarında plastik kullanımının avantajları ve sektördeki teknolojik gelişmelerin tartışılacağı kongre, 04 Aralık 2013 tarihinde Swissôtel The Bosphorus’ta yapılacak.
PAGEV Türk Plastik Endüstrisi Kongresi, bu yıl da yurtdışından önemli konuşmacıları ağırlayacak. Dow Chemicals, PETKİM, BASF, Farmamak, Bell Packaging, Dupont, Kalite Sistem Laboratuarları, Extrasolution, Albis Plastic gibi şirketlerden katılan uzmanlar, ambalaj sektöründe kullanılan plastik teknolojisindeki en yeni bilgileri ve güncel gelişmeleri izleyenlere aktaracak.
Plastik ambalajların günlük hayatımızda üstlendiği rol ve yaşamımızı kolaylaştıran yanları ise plastikler konusunda önemli çalışmaları bulunan akademisyenler tarafından tartışılacak. Plastik ambalajların çevreye ve sağlığa etkilerini bu kez konunun gerçek uzmanları anlatacak. Büyük ilgi görmesi beklenen, “Plastik Ambalajın Yaşam Kalitesine Katkısı” konulu panelde; Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Levent Kurnaz, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Ali Gürkaynak, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nurseli Uyanık, Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. İskender Yılgör ve Yalova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Yıldırım söz alacak.
Kongrede ayrıca, PETKİM Genel Müdürü Sadettin Korkut’un moderatörlüğünde, Dünya Gazetesi Köşe Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt ve PLAŞ Plastik Genel Müdürü Osman Acun’un konuşmacı olarak katılacağı “Gıda Sektöründe Plastik Uygulamaları” konulu bir panel daha gerçekleşecek.
Plastikler, ambalaj sektörü tarafından en çok tercih edilen malzeme olarak dikkat çekiyor. Ekonomik gelişmeler, kullanım kolaylığı, enerji tasarrufu ve çevresel faktörlerin etkisi ile ambalaj sektöründe plastiklerin kullanımı her geçen gün artırıyor. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de gıda ambalajlarında plastikler çok fazla kullanılıyor. Çalışan kadın nüfusunun artması ile hızlı tüketimin yaygınlaşması ve hazır yemek sektörünün gelişmesi bu ürünlere karşı olan eğilimi de arttırıyor.
Gıda ambalajlarında plastik kullanımının sebeplerine bakıldığında; düşük maliyet, taşıma kolaylığı, geri dönüşüm avantajı, değişik üretim teknolojilerinin uygulanabilmesi, hafiflik, saydamlık gibi faktörler ön plana çıkıyor. Plastik ambalajlar özellikle; meyve ve sebze, et, balık ve kümes hayvanları, dondurulmuş gıdalar, hazır yemekler, kuru gıda, şekerleme, fırın ürünleri, süt ürünleri, içecekler, bebek maması ambalajlarında tercih ediliyor. Gıda sektörünün plastik ambalaja yönelmesi; gıdaların raf ömrünü uzatırken, gıda israfını da önlüyor.
Plastiklerin gıda ambalajlarında kullanımı, ürünlerin lojistiği sırasında daha az enerji harcanmasını sağlıyor. Bu daha az enerji, daha az karbon salınımı ve çevrenin daha fazla korunması demek. Plastik olmasaydı ambalajların ortalama ağırlığı 4 katına, ambalaj üretimi için harcanan enerji 2 katına, ambalajın hacmi ise iki buçuk katına çıkacaktı.
“Gıda Sektöründe Plastik Uygulamaları” temalı kongrede yapılacak sunumların konu başlıkları; Büyük Konteynırlar İçin PET: PC Yedeği, Poliolefinlerin Antibakteriyel Film Uygulamaları, Fleksible Ambalaj Filmleri İçin Poliamid, Rigid Plastik Ambalaj Pazarının Sağlıklı Gelişimi İçin Ufuk Turu, Gelişmekte Olan Ülkelerde Gıda Ambalaj Sektörü İçin Yatırım Potansiyeli, Yeni Üretim Teknolojileri – Aynı ya da Daha Az Maliyetle Çok Daha İyi Ürünler, Akıllı ve Sürdürülebilir Gıda Ambalajı Üretimi – SUSFOFLEX Projesi, Gaz Geçirgenliğini Ölçmek İçin Yeni Teknolojiler, Aktif Oksijen Tutma olarak belirlendi.
PAGEV, “Gıda Sektöründe Plastik Uygulamaları” Kongresi ile ilgili daha detaylı bilgi almak için www.turkishpic.com sitesi ziyaret edilebilir ya da PAGEV’e başvurulabilir.
Etkinlikler
Bychem, Uluslararası ArabPlast Fuarında Yenilikçi Ürünleriyle Büyük İlgi Topladı
Petrokimya, plastik, ambalaj ve kauçuk sektörlerini bir araya getiren ArabPlast 2025 fuarında Bychem, geniş ürün portföyü ve sürdürülebilir çözümleriyle sektör profesyonellerinden büyük ilgi gördü. Bayegan Grubu’nun iştiraki olarak faaliyet gösteren Bychem, fuarda ilk kez yer aldı.
ArabPlast: Ortadoğu’nun en büyük plastik sektörü buluşması
İki yılda bir Dubai’de düzenlenen ArabPlast, bu yıl 17. kez kapılarını açtı. 7-9 Ocak 2025 tarihlerinde Dubai Dünya Ticaret Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe 35 ülkeden 750 şirket katıldı. Fuar, katılımcılara yeni iş fırsatları yaratma, ağlarını genişletme ve sektörel deneyimlerini artırma imkânı sunuyor.
Poliüretan pazarında önemli yatırım
Bayegan Grubu’nun global distribütör kimliğiyle sektörde öne çıkan Bychem, ArabPlast’ta inovatif ürünleriyle dikkat çekti. Otomotiv, beyaz eşya, elektrik-elektronik, tekstil, ayakkabı, mobilya, ambalaj, inşaat, kablo sanayi gibi birçok sektöre yönelik hammadde sağlayan Bychem, sürdürülebilir çözümler sunmaya devam ediyor.
Bychem’in fuarda tanıttığı en önemli yeniliklerden biri, poliüretan endüstrisine yönelik yaptığı yatırımlar oldu. Termoplastik poliüretan (TPU) ve reaktif poliüretan hotmelt (HMPUR) üretimine odaklanan şirket, Dilovası’ndaki tesislerinde doymuş polyester polioller üreterek bu alanda da fark yaratıyor. Üretilen polioller, hem kendi üretim süreçlerinde kullanılacak hem de müşterilere sunulacak.
Ar-Ge ve ür-ge ile geleceği şekillendirme hedefi
Bychem, 3.300 m² kapalı alana sahip araştırma merkezinde Ar-Ge ve ür-ge çalışmalarına yoğunlaşarak, inovatif ürün geliştirme sürecinde önemli adımlar atıyor. Akademi-sanayi iş birliğine dayalı projelerle sektördeki liderliğini pekiştiriyor ve müşteri odaklı hizmet anlayışını sürdürüyor.
Türkiye’nin en büyük poliüretan üreticisi
Türkiye’nin en yüksek kapasiteli, yerli sermayeli tek termoplastik poliüretan ve reaktif poliüretan hotmelt üreticisi olan Bychem, iç ve dış pazarlardaki güçlü konumuyla dikkat çekiyor.
2019 yılından bu yana fitalat içermeyen plastifiyan (DOTP, DOA, TOTM) üretimi gerçekleştiren Bychem, Orta Doğu, Avrupa ve Türkiye’nin önde gelen DOTP üreticilerinden biri olarak konumlanıyor.
Etkinlikler
Silicone Expo Europe, Dow’un Ana Konuşmasıyla Heyecan Verici Teknik Konferans Programını Açıklıyor
Silicone Expo Europe, silikon endüstrisinin önde gelen etkinliği, 17 Ocak’ta Dow’un çarpıcı bir ana konuşmacı olarak yer alacağı olağanüstü bir Teknik Konferans duyuracak. Bu konferans, silikon teknolojisindeki en son gelişmeleri keşfetmek için endüstri uzmanlarını, yenilikçileri ve düşünce liderlerini bir araya getirecek.
Dow, keskin malzeme bilimi ve sürdürülebilir çözümlere olan bağlılığı ile, değerli içgörüler sunarak konferansın tonunu belirleyecek. Konferans kapsamında katılımcılar, silikon uygulamalarındaki ilerlemeler, sürdürülebilir uygulamalar ve silikonun yeni teknolojilerdeki rolü gibi konularda tartışmalara katılacak ve sektör uzmanlarından bilgiler edinecek.
Wacker, Evonik, Rico Group, Elkem ve Elmet gibi şirketlerin yer alacağı dinamik bir sergi alanı da olacak. İlgilenen katılımcıların bu etkinlikte yerlerini almak için hızla kayıt yaptırmaları öneriliyor. Nathan Reuby, etkinliğin silikon teknolojisindeki potansiyeli keşfetmek için eşsiz bir platform olduğunu belirtiyor. Daha fazla bilgi ve kayıt için Silicone Expo Europe web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Etkinlikler
Plast Eurasia İstanbul 2023: Avrasya’nın En Büyük Plastik Fuarı Kapılarını Açıyor
Avrasya’nın en büyük plastik endüstrisi etkinliği olan Plast Eurasia İstanbul, bu yıl 22-25 Kasım tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek. Uluslararası katılımın yoğun olacağı bu dev fuar, sektör profesyonellerini bir araya getirerek plastik endüstrisinin son yeniliklerini ve teknolojilerini sergileyecek.
Bu yılki fuar, 1.400’den fazla katılımcı firmanın ve 65.000’i aşkın sektör profesyonelinin katılımıyla rekor bir ziyaretçi sayısına ev sahipliği yapacak. Almanya, Danimarka, İran, Rusya, İtalya, Polonya, Çin ve İspanya gibi pek çok ülkeden katılımcıların yer alması, fuarda uluslararası bir platform oluşturuyor. Katılımcılar, ürünlerini sergileme ve yeni iş bağlantıları kurma fırsatı bulacaklar.
Plastik sektörü, Türkiye ekonomisine büyük katkılar sağlamaya devam ediyor. Toplam üretimi 10 milyon tonu aşan ve cirosu 50 milyar doları bulan bu sektör, doğrudan mamul ihracatında da 8 milyar dolarlık bir hacme ulaşıyor. Fuar, bu büyüyen sektörün küresel pazardaki yerini daha da güçlendirmeyi amaçlıyor.
Ziyaretçiler için, fuara online olarak erken bilet alımlarında indirimli fiyatlar sunuluyor. Biletler, www.plasteurasia.com web sitesi üzerinden temin edilebilecek. Plastik sektörünün kalbinin atacağı bu etkinlik, sektör profesyonelleri için kaçırılmayacak bir fırsat sunuyor.
Plast Eurasia İstanbul Fuarı, sektördeki son gelişmeleri, yenilikçi ürün ve hizmetleri keşfetmek isteyen herkesi bekliyor. Bu yılki etkinlik, plastik endüstrisinin geleceğine ışık tutacak önemli bir platform olacak.
- DİĞER11 yıl önce
Paraşüt yolculuğuna başladı!
- KİMYASAL VE HAMMADDELER11 yıl önce
Gümrük vergisiz ithalat kapısından 8 plastik hammaddesi daha geçti
- DİĞER7 yıl önce
ELK Motor, yeni yıla büyük hedeflerle giriyor
- KİMYASAL VE HAMMADDELER4 yıl önce
Termoplastik elastomer (TPE) nedir?
- Etkinlikler7 yıl önce
Plast Eurasia İstanbul 2017’ye dünya büyük ilgi gösterdi
- Etkinlikler7 yıl önce
Plast Eurasia İstanbul 2017 tüm hızıyla sürüyor
- KİMYASAL VE HAMMADDELER8 yıl önce
Büyüyen Plastik Sektöründe Endüstriyel Yağların Önemi
- Genel10 yıl önce
“Türkiye polipropilen yatırımı için cazip bir pazar sunuyor”