Connect with us

GERİ DÖNÜŞÜM

Starlinger, TÜRKİYE’ye ilk şişeden şişeye geri dönüşüm sistemini teslim ediyor

Yayın Tarihi:

on

recoSTAR PET 215 iV+, Starlinger’in Türkiye’de işletime giren ilk şişeden şişeye geri dönüşüm sistemi olacak. Starlinger recycling technology tarafından tasarlanan ve en büyük ekstrüderlerden biri ile donatılan makine, saatte 2.400 kilograma kadar gıda ile uyumlu rPET üretiyor. Projenin, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi EFSA tarafından değerlendirmesi halen gerçekleştiriliyor.

Starlinger recycling technology Satış Müdürü Paul Niedl: “Başatlı, Türkiye’de PET şişeden şişeye geri dönüşümün öncülerinden biri. Bu zorlu projelerinde Starlinger PET geri dönüşüm makinesini tercih ettikleri için mutluyuz. Başatlı, bu yatırım ile Türkiye’de PET şişe geri dönüşüm sisteminin kurulmasına önemli bir katkı sunacak.”

1953’te kurulan aile şirketi Başatlı Boru Profil San.Tic.A.Ş., Kocaeli’ndeki fabrikasında endüstriyel çelik borular, kutu profiller ve saclar üretmektedir. PET geri dönüşüm pazarına 2019 yılında giren şirket, şişelerden ve tüketim sonrası atıklardan PET flake imal etmeye başlamıştır. rPET flake’ler, gıda dışı PET ambalajlarda, elyaflarda ve ambalaj şeritlerinin üretiminde kullanılmaktadır. Foodgrade rPET granüller; FDA, EFSA ve Starlinger tarafından onaylanmış geri dönüşüm makinesi ile işlenmekte ve preform üretimi için şişeden şişeye üretim sektörüne teslim edilmektedir.

www.basatli.com.tr/pet-flake/

Devamını Oku
Advertisement

GERİ DÖNÜŞÜM

Plastik Atıklardan Ekonomik Değere: Biotrend ve Freepoint İş Birliği

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Plastik Atıklardan Ekonomik Değere: Biotrend ve Freepoint İş Birliği

Biotrend ve Freepoint, Türkiye’de Plastik Atık Dönüşümünü Güçlendiriyor

Biotrend Çevre ve Enerji Yatırımları A.Ş. ile Freepoint Eco-Systems International Ltd., atık plastiklerin ekonomik değere dönüştürülmesi için stratejik bir ortaklığa imza attı. İki şirket, atık plastikleri ileri dönüşüm teknolojileriyle işleyerek sürdürülebilir ve pazarlanabilir ürünlere dönüştürmeyi hedefliyor. Bu kapsamda imzalanan Çerçeve Anlaşması, Türkiye ve bölge ülkelerinde yıllık 250.000 ton plastik atık işleme kapasitesine ulaşmayı amaçlayan bir dizi projeyi kapsıyor.

Aliağa’da Stratejik Yatırım

İlk aşamada, Biotrend’in İzmir Aliağa’da kurmayı planladığı ileri dönüşüm tesisi, ortak girişimin pilot yatırımı olacak. Bu tesis, yılda 60.000 ton plastik atığını piroliz yağına dönüştürerek petrokimya sektörüne sürdürülebilir bir alternatif sunacak. Freepoint Eco-Systems’in durum tespit sürecinin tamamlanmasının ardından, şirketlerin %50-%50 ortaklık yapısıyla yeni bir girişim kurması planlanıyor.

Sürdürülebilir Ekonomi ve Küresel Hedefler

Bu iş birliği, Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedefine destek verirken, Biotrend’in sürdürülebilir ekonomi vizyonunu küresel çapta genişletmesini sağlayacak. Freepoint Eco-Systems Başkanı Oscar Gutierrez, bu ortaklığın, plastik atık krizine yenilikçi ve ekonomik çözümler sunma yolunda önemli bir adım olduğunu belirtti.

Biotrend ve Freepoint’in çevresel etkileri minimize eden bu stratejik iş birliği, geri dönüşüm sektöründe yeni bir dönemin kapılarını aralıyor.

Devamını Oku

GERİ DÖNÜŞÜM

AB’nin Sınırda Karbon Düzenlemesi ve Zorunlu Geri Dönüştürülmüş Hammadde Kullanımı: Türkiye’nin Uyum Stratejileri ve İhracat Sektörüne Etkileri

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Avrupa Birliği’nin 27 ülkesini kapsayacak şekilde 1 Ekim 2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (SKDM) uygulaması, 2026 yılı itibarıyla birlik üyesi ülkelere yapılan tüm ihraç ürünlerini kapsayacak şekilde uygulanmaya başlanacak.

Bu tarihten itibaren AB ülkelerine ihraç edilen her ürünün sera gazı emisyon raporunun bulunması gerekirken, bu düzenleme ile eş zamanlı yürürlüğe girecek bir başka uygulama, zorunlu geri dönüştürülmüş hammadde kullanımı olacak.

 En az SKDM kadar önemli

Ege Plastik Sanayicileri Derneği (EGEPLASDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkan Yardımcısı Şener Gençer, başta AB ülkeleri olmak üzere tüm gelişmiş ülkelerde geri dönüştürülmüş hammaddelerin, stratejik bir kaynak olarak görüldüğünü belirterek, “Biz SKDM uygulamasına nasıl uyum sağlayacağımızı tartışırken, atık yönetim sistemimizin AB’ye nasıl uyum sağlayacağı sorusuna aynı önemi vermiyoruz” dedi.

Atık yönetimi ve geri dönüşüm sektörünün birbirinden ayrı düşünülemeyeceğine dikkat çeken Gençer, Türkiye’nin tüm atıklarına “stratejik bir hammadde” gözlüğü ile bakarak, toplama ve dönüşüm süreçlerini Avrupa Birliği Atık Sevkiyatı Tüzüğü’ne (EU-Waste Shipment Regulation) uygun olarak yeniden düzenlemesi gerektiğini vurguladı.

Advertisement

Geri dönüştürülmüş hammadde zorunlu

Türkiye’de endüstriyel atıkların toplanması ve geri dönüşümünde önemli mesafe alınmasına rağmen, evsel atıkların hâlâ vahşi yöntemle toplandığına işaret eden EGEPLASDER Başkanı Şener Gençer, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Adeta bir hazine değerindeki evsel atıklarımızın kaynağında ayrıştırılması ve geri dönüşümünde AB ülkelerinin maalesef çok gerisindeyiz. Bu noktada sorunun, bir iş ve finansman modeli yaratılamamasında düğümlendiğini düşünmekteyiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından büyük önem verilmesine rağmen, yıllardır uygulama tarihi ertelenen depozito uygulamasında da aynı finansman modeli eksikliğinin etkili olduğunu belirtiyoruz. SKDM ile birlikte zorunlu geri dönüştürülmüş hammadde kullanımı uygulaması da AB ülkelerine yapılan ihracatta bir diğer engel olacak.”

Emisyon ticareti sistemi bir an önce kurulmalı

2024-2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Ekonomik Program’a (OVP) göre, gelecek Mart ayı sonuna kadar Ulusal Emisyon Ticaret Sistemi’nin yasal altyapısının tamamlanarak, SKDM’ye uygun olarak mali yükümlülüğe ilişkin gerekli hazırlıkların tamamlanması gerektiğinin altını çizen Şener Gençer, “Karbon fiyatlandırma mekanizmasının ihracatçı sektörlerimiz üzerinde yaratacağı ilave maliyetlere yönelik olarak, ihracatın finansmanında kullanılacak araçların çeşitlik ve etkinliğinin de artmasını bekliyoruz.” dedi.

Advertisement

Türkiye’nin ihracatında AB ülkelerinin yaklaşık yüzde 50 seviyesinde pay aldığını anımsatan Şener Gençer, sözlerini şöyle sürdürdü:

Plastik sektörü hammaddede %85 dışa bağımlı

Yeşil Mutabakat, SKDM ve geri dönüştürülmüş hammadde kullanımı gibi zorunluluklar, Türk ihracatçısının pazar kaybına neden olmamalı. Bu bağlamda Ticaret Bakanlığı’mız tarafından yayınlanan Yeşil Mutabakat Eylem Planı’nın, ihracatta rekabetin korunması ve iklim değişikliği politikalarına uyumun sağlanmasında bir rol model olmasını arzu ediyoruz. Bunun için en kısa sürede Emisyon Ticareti Sistemimizi kurarak, AB cephesinde mahsuplaşma mekanizmasına dâhil edilmesini bekliyoruz. İlk aşamada Plastik sektörümüz gibi yüzde 85 seviyesinde ithalata bağımlı olan sektörlerin, hammaddelerini düşük karbonlu üretim yapan kaynaklardan tedarik etmeleri büyük önem taşıyor.

Devamını Oku

GERİ DÖNÜŞÜM

İzmir geri dönüşümde dev fuara hazır

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Türkiye’de kapasitesi her geçen yıl artan geri dönüşüm sektörü, İzmir’de ilk kez düzenlenecek uluslararası bir fuarda buluşmaya hazırlanıyor. 12-14 Mayıs 2022 tarihleri arasında Fuar İzmir’de düzenlenecek We-Cycle Geri Dönüşüm Katı Atık ve Çevre Teknolojileri Fuarı, kentlerde atıkların kaynağında ayrıştırılması, geri dönüşüm kültürünün yaratılması ve gereksiz kaynak kullanımının engellenmesi amacını taşıyor. Fuarda Ortadoğu, Türki Cumhuriyetler, Afrika, Kuzey Amerika ve Balkan ülkelerinden katılımcı ve ziyaretçilerin buluşması hedefleniyor.

Türkiye’de çok güçlü bir geri dönüşüm sektörü var

Ege Plastik Sanayicileri Derneği (EGEPLASDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkan Yardımcısı Şener Gençer, fuara ilişkin yaptığı değerlendirmede 2030 yılında plastiklerin toplam tüketimi içinde geri dönüştürülmüş plastiklerin oranının  %30’a ulaşacağını belirtti.

Atıkların mutlaka kaynağında ayrıştırması, çöp değil enerji kaynağı olduğunun bilinmesi gerektiğini kaydeden Gençer, “Ülkemizde çok güçlü bir geri dönüşüm sanayimiz var. Bu işletmelerin üretimlerini devam ettirmeleri için yapmak zorunda oldukları ayrıştırılmış atık ithalatını ‘çöp’ olarak görmek en hafif deyimle bilgisizliktir.” dedi.

“WE-CYCLE, geri dönüşüm bilincine katkıda bulunmalı”

Advertisement

Dünyada en fazla atık plastik ihracatı yapan ilk üç ülke olan Almanya, Japonya ve Amerika’nın aynı zamanda plastiğin en fazla tüketildiği ülkeler olduğuna dikkat çeken EGEPLASDER Başkanı Şener Gençer, şöyle devam etti:

“Japonya 17,6 Dolar, Almanya’da 5,9 Dolar, Çin’de 3 Dolar olan kilogram başına ihracat değeri Türk plastik sektöründe 2,4 Dolar seviyesinde. Bu başarıyı daha tatmin edici seviyeye taşımamız için mühendislik plastikleri başta olmak üzere katma değeri yüksek ürünlerin üretimine ve nihai ürünlerde daha fazla yer almasına yoğunlaşmamız gerekiyor. We-Cycle Fuarı’nın geri dönüşüm bilincinin artmasına katkıda bulunmasını diliyoruz.”

Devamını Oku

Trendler