Etkinlikler
Türkiye “Ambalaj Ay Yıldızlarını” Seçiyor
Ambalajınıza, tasarımınıza veya markanıza değer katmak için sizleri Ambalaj Ay Yıldızları Yarışması’na katılmaya davet ediyoruz. Ambalaj Ay Yıldızları Yarışması’nda TSE İşbirliğinde Altın Ambalaj Ödülleri de verilecektir. Başvurular 26.04.2013 Cuma günü bitiyor.

TSE’nin 24 yıldır başarıyla yürüttüğü Altın Ambalaj Yarışması ile Derneğimiz tarafından organize edilen Ambalaj Ay Yıldızları Yarışması 2012 itibariyle birleştirilmiştir.
Ambalaj Ay Yıldızları Yarışması’nda verilen Altın Ödüller arasından TSE işbirliği ile Altın Ambalaj Ödülleri de verilecektir. Seçici Kurul uygun gördüğü yarışma kategorilerinde verdiği Altın Ödüller içinden ayrıca en fazla 3 adet “Altın Ambalaj Ödülü’nü” seçecektir.
Yarışmaya, ambalaj üreticileri, ambalaj tasarımcıları, gıda ve gıda dışı her türden tüketici ve endüstriyel amaca yönelik ambalajlı ürünü üreten ve/veya bunların satış noktasındaki sergileme, sunum ve sergileme yapıtlarını bilfiil yada diğer işletmeler aracılığı ile üreten yada ürettirerek piyasaya süren marka sahipleri katılabilir. Yarışmaya aşağıdaki kategorilerde katılabilirsiniz;
YARIŞMA KATEGORİLERİ
• İçecekler
• Gıda
• Ev – Otomotiv – Ofis Araç ve Gereçleri ile İhtiyaç Malzemeleri
• Endüstriyel ve Taşıma Ambalajları
• Diğer Gıda Dışı Ürün Ambalajları
• Elektronik ve Elektrikli Eşya
• Sağlık ve Güzellik Ürünleri
• Tıp ve Eczacılık Ürünleri
• Ambalaj Malzemeleri
• Satış Noktası Sergileme, Sunum ve Muhafaza Ürünleri
• Fleksibıl Ambalajlar
• Grafik Tasarım
Ambalaj Ay Yıldızları Yarışması WPO tarafından akredite edilmiş bir yarışmadır.
Yarışmada ürünleri ile dereceye giren katılımcılar dilerlerse WPO- World Packaging Organization’ın düzenlemekte olduğu WorldStar yarışmasına katılma hakkı elde edeceklerdir.
Yarışmada ödül alan firmaların ödülleri en prestijli mekanlarda, katılımcılar ile basılı ve görsel medyanın konuk edildiği bir tören ile dağıtılacaktır. 2011 yılı ödül töreni Çırağan Sarayında, 2012 yılı Ödül töreni Four Seasons Hotel Bosphorus’da gerçekleştirilmiştir. 2013 Ödül Töreni 2 Eylül 2013 tarihinde Four Seasons Hotel Bosphorus’da gerçekleşecektir. Ambalaj Sektörünün değerli temsilcilerini, marka sahiplerini ve tasarımcıları bir araya getiren sektörümüzün bu özel gecesine sponsor olmak isteyen firmaların Derneğimizden Mali & İdari İşler ve Organizasyonlar Koordinatörü Hülya Ataman ile(hulyaataman@ambalaj.org.tr) iletişime geçmesini rica ederiz. 2013 Ödül Töreni sponsorluk dosyamızı aşağıdaki Ek 2 linkinden indirebilirsiniz. 2013 Ödül Töreni 2012 ile aynı konsepte yapılacaktır, 2012 ödül törenini izlemek için lütfen yandaki linki tıklayınız http://www.youtube.com/watch?v=ItYUIK8FNvg
Başvuru Hakkında Bilgi
Başvuru için ekdeki formu doldurarak aşağıdakilerle birlikte adresimize teslim etmeniz / göndermeniz yeterlidir.
Başvuru CD’sinde olması gerekenler
• Başvuru Formu kaşeli imzalı olarak taranmış hali,
• Ürününüzü anlatan 100 kelimelik Türkçe yazı (Word olarak)
• Ürününüzü anlatan özet 30 kelimelik yazı, Türkçe ve İngilizce ayrı ayrı (Word olarak)
• Ürününüzün en az iki profesyonel çekilmiş görseli, en az 300 DPI
Başvuru formunun aslı ile birlikte içeriği yukarıda verilen Cd yi ve ürününüzün en az 2 dolu ve 2 boş halini 26.04.2013 tarihine kadar aşağıdaki adresimize ulaştırmanızı rica ederiz.
Daha detaylı bilgiye web sitemizden, başvuru formuna ve sponsorluk dosyasına ise aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
Ek 1: Yarışma Başvuru Formu
Ek 2: Ödül Töreni Sponsorluk Dosyası
Ambalaj Ay Yıldızları Yarışması bir “ASD – Ambalaj Sanayicileri Derneği” Organizasyonudur.
Etkinlikler
ENGEL, yeni nesil tam elektrikli e-motion 380 ile ince cidarlı gıda ambalajına giriyor
ENGEL, Fakuma 2026’da yeni nesil e-motion 380 ile 0,28 mm et kalınlığında IML yoğurt kabı üretecek; tam elektrikli teknolojinin hibrit ve hidrolik makinelere göre yaklaşık yüzde 30 daha az enerji tükettiğini gösterecek.

ENGEL, Fakuma 2026’da tam elektrikli enjeksiyon teknolojisinin yüksek hacimli ince cidarlı gıda ambalajında da kullanılabileceğini bir yoğurt kabı uygulamasıyla gösterecek. Fuarda ilk kez sergilenecek e-motion 380, yeni e-motion neslinin ilk makinesi.
Şirketin açıklamasına göre yüksek hacimli ince cidarlı ambalaj üretimi bugüne kadar büyük ölçüde yüksek performanslı hibrit ve hidrolik makinelerin alanı olarak kaldı. Yılda milyarlarca kabın üretildiği bu segmentte çevrim süresindeki her saniyenin onda biri marjları doğrudan etkiliyor. ENGEL, standdaki canlı gösterimde tam elektrikli makinelerin benzer hibrit veya hidrolik çözümlere göre yaklaşık yüzde 30 daha az enerji tüketebildiğini ortaya koymayı hedefliyor.
1,2 saniyelik kuru çevrim, 500 mm/sn enjeksiyon hızı
Yeni e-motion 380, 1,2 saniyeye kadar inen kuru çevrim süresiyle kısa çevrim, yüksek çıktı ve daha düşük birim maliyet için tasarlandı. Hem kapama hem enjeksiyon ünitesinde kapsamlı geliştirmeler içeren makine, ENGEL portföyündeki en güçlü tam elektrikli makine konumunda. Şirket, ileride tüm e-motion serisinin bu kapama ünitesiyle donatılacağını belirtiyor. Makine ayrıca ambalaj sektöründe 7/24 kesintisiz çalışma için tasarlandı.
ENGEL Medikal ve Ambalajdan Sorumlu Başkan Yardımcısı Christoph Lhota, 70 mm vida çapına sahip yeni enjeksiyon ünitesinin 500 mm/sn’ye varan enjeksiyon hızlarına ulaştığını, bunun daha önce esas olarak hibrit veya hidrolik makinelerle ilişkilendirilen bir performans seviyesi olduğunu vurguladı.
0,28 mm et kalınlığı, 6,33 gramlık kap
Fuarda e-motion, altı gözlü kalıpta kalıp içi etiketli (IML) yoğurt kabı üretecek. 0,28 mm et kalınlığı ve 370 akış yolu/et kalınlığı oranı, tüm enjeksiyon sürecinden yüksek performans gerektiriyor. Bitmiş kabın ağırlığı yalnızca 6,33 gram. Kalıp açılırken yandan girişli bir robot parçaları iki taraftan alıp bir sonraki çevrim için yeni etiketleri yerleştiriyor.
ENGEL bu uygulamayla, K fuarında enjeksiyon-baskı kalıplamaya dayalı ince cidarlı PET uygulamasının ardından, süt ürünleri ve diğer gıda ambalajları dahil geleneksel ince cidarlı polipropilen uygulamalarına da giriyor.
İş ortakları
Uygulamada IML otomasyonunu Campetella, kalıbı Bazigos, etiketleri MCC Verstraete, malzemeyi Borouge International (eski adıyla Borealis), malzeme taşıma sistemini ise Piovan sağlıyor. ENGEL tüm bu bileşenleri entegre ediyor ve müşteri talebi halinde otomasyon dahil tam üretim hücresini kendi tesisinde monte edip test ediyor. ENGEL’in Fakuma’daki yeri A5 Salonu, 5203 numaralı stant.
Kaynaklar
- ENGEL basın bülteni, “Higher margins per cup: the optimised e-motion for thin-wall packaging”, 24.09.2026 — engelglobal.com
- Görsel: ENGEL
Etkinlikler
ENGEL, Fakuma 2026’da saatte 57.600 parça üreten otomotiv konnektörü hücresini ve yeni viper 6 robotunu tanıtacak
ENGEL, Fakuma 2026’da tam elektrikli WINTEC e-win 1800 ve yeni viper 6 robotundan oluşan, 128 gözlü kalıpla saatte 57.600 konnektör parçası üreten entegre hücreyi sergileyecek.

Avusturyalı enjeksiyon makinesi üreticisi ENGEL, 12-16 Ekim’de Friedrichshafen’de düzenlenecek Fakuma 2026’da, büyük hacimli standart parça üretimine yönelik tam entegre bir üretim hücresi sergileyecek. Tam elektrikli WINTEC e-win 1800 ile fuarda ilk kez gösterilecek viper 6 robotunu bir araya getiren hücre, otomotiv konnektörü üretecek.
Maliyet baskısı altındaki üreticilere yönelik
ENGEL’in açıklamasına göre konnektör, kablo bağı ve dübel gibi teknik olarak basit ama çok yüksek adetlerde üretilen parçaların üreticileri yoğun maliyet baskısıyla karşı karşıya: marjlar dar, fiyat artışlarını yansıtmak zor ve düşük maliyetli üretim bölgeleriyle rekabet sert. Şirket, Fakuma’daki uygulamayla bu ihtiyaca yönelik çözümün pratikte nasıl göründüğünü göstermeyi amaçlıyor.
ENGEL, hücrenin işletmecilere üç temel avantaj sunduğunu belirtiyor: uygulamaya tam uygun boyutlandırılmış makine sayesinde düşük yatırım ve işletme maliyeti; ortam koşulları değişse de süreci kararlı tutan dijital asistan sistemleriyle yüksek kullanılabilirlik; makine, robot, güvenlik çiti ve konveyörün test edilmiş, CE uyumlu tek bir ünite olarak tek tedarikçiden gelmesi. Bu son madde, işletmecinin hücrenin tamamı için ayrıca uygunluk değerlendirmesi yaptırma gereğini ortadan kaldırıyor.
128 göz, 8 saniye, saatte 57.600 parça
Uygulamada 1.800 kN kapama kuvvetine ve 640 boyutunda enjeksiyon ünitesine sahip tam elektrikli WINTEC e-win 1800 kullanılıyor. 128 gözlü kalıp 8 saniyelik çevrim süresiyle çalışıyor; bu da saatte 57.600 parçaya karşılık geliyor. WINTEC serisinden yüzlerce makinenin halihazırda müşteri tesislerinde çalıştığı belirtiliyor.
Süreç kararlılığı için iQ weight control plus devrede. Sistem süreç dalgalanmalarını otomatik olarak dengeliyor ve tek tek gözlerin devre dışı kalması durumunda da müdahale ederek parça kalitesinin korunmasına yardımcı oluyor.
viper 6 ilk kez Fakuma’da
viper serisinin en küçük robotunun yeni nesli olan viper 6, bu uygulamada yolluğu alıyor. Yeniden tasarlanan eksen profilleri ve farklı strok seçenekleri, robotun farklı boyutlardaki hücrelere uyum sağlamasına imkân veriyor. Bitmiş parçalar serbest düşüşle konveyöre bırakılıyor ve yandaki toplama kabına taşınıyor.
Hücrede üretilen parça, seri üretimde olan yaklaşık 10 × 6 mm boyutlarında gerçek bir otomotiv konnektörü bileşeni. Kalıp, Frankfurt merkezli CWB Technology Germany GmbH’den; malzeme taşıma ve kurutma ekipmanı İtalyan Piovan Group’tan geliyor. Kalıp sıcaklık kontrol üniteleri ise ENGEL tarafından sağlanıyor. ENGEL, Fakuma’da A5 Salonu, 5203 numaralı standda yer alacak.
Kaynaklar
- ENGEL basın bülteni, “ENGEL presents an integrated production cell for automotive connectors and debuts the viper 6 at Fakuma 2026”, 01.10.2026 — engelglobal.com
- Görsel: ENGEL
Etkinlikler
battenfeld-cincinnati’nin yeni Teknik Merkezi’ndeki Open House etkinliğine 260 ziyaretçi katıldı
battenfeld-cincinnati, Bad Oeynhausen’deki yeni Teknik Merkezi’nde 260 kişiyi ağırladı; levha ve PE boru ekstrüzyon hatları canlı üretimde gösterildi.

Ekstrüzyon hatları üreticisi battenfeld-cincinnati, Eylül ayında Almanya’nın Bad Oeynhausen kentindeki yeni Teknik Merkezi’nde düzenlediği Open House etkinliğinde toplam 260 müşteri ve iş ortağını ağırladı. Etkinlikte biri levha, diğeri boru üretimi için iki tam üretim hattı canlı olarak çalıştırıldı.
Şirketin CEO’su Dr. Henning Stieglitz, açılış konuşmasında zorlu piyasa koşullarına rağmen bu kadar çok ziyaretçiyi ağırlamanın kendileri için gurur kaynağı olduğunu ve diyaloğu sürdürmenin önemini gösterdiğini söyledi. Stieglitz, müşterileri fikir paylaşmaya ve makine üreticisini zorlamaya davet ederek yeniliklerin birlikte geliştirilmesi çağrısında bulundu.
1.300 metrekarelik teknik salon
Müşteriler ve iş ortakları, iki yıllık inşaatın ardından bu yılın başında tamamlanan tesisi ilk kez gezme fırsatı buldu. Çevre dostu bir enerji konseptiyle tasarlanan Teknik Merkez’de, yaklaşık 1.300 metrekarelik teknik salonun üzerinde ofis, konferans ve toplantı alanları yer alıyor. Stieglitz, yeni merkezde karmaşık ekstrüzyon hatlarını eksiksiz monte edip gösterebildiklerini belirtti.

Canlı gösterimde 200 µm PP levha
Bölge Satış Müdürü René Hartmann’ın aktardığına göre K 2025’te tanıtılan multiTOUCH-X merdane grubu, levha ekstrüzyon hattında ilk kez çalışır halde müşterilere gösterildi. Yenilikçi merdane ayar sistemi sayesinde ünite özellikle yüksek kaliteli ultra ince levha üretimine uygun. Canlı üretim sırasında hat, 280 µm’lik levha üretiminden 200 µm kalınlığında PP levha üretimine geçirildi; başlangıçtaki hedef 220 µm’ydi. Gösterim hattı üç farklı ekstrüder konseptiyle yapılandırılabiliyor, eriyik filtrasyon teknolojisi sayesinde yoğun kirlilik içeren malzemeler de işlenebiliyor. Hat hem ince levha hem de kalın plaka üretebiliyor.
Operatör müdahalesi olmadan PE boru
Satıştan sorumlu yönetici Andreas Türk’ün tanıttığı PE boru hattında, yine K 2025’te ilk kez sunulan Intelligent Operating Adjustment (IOA) teknolojisi ilk kez çalışırken görüldü. Hat, 160 mm çapında boru üretti. IOA, ölçüsel olarak hassas boruların operatör müdahalesi olmadan üretilmesini sağlıyor: helix II 400 TZ IOA boru kafası, hat içi et kalınlığı ölçümünden aldığı verilerle gerekli boru aralığını kendiliğinden ayarlıyor. Ayar, mil kaldırma dişlilerine sahip servo tahriklerle, ayar cıvatalarının eğimini bilyalı mafsallar üzerinden hassas biçimde değiştirerek yapılıyor.
90–160 mm boru çapları için FDC hattı olarak yapılandırılan sistem, üretim sürerken tek tuşla boyut değişikliğine imkan veriyor; gösterimde 120 mm’den 160 mm’ye geçildi. Boru kafasını, düşük eriyik sıcaklığında yüksek çıktı sağlayan bir solEX NG 75-40 ekstrüder besliyor. Hatta kalibrasyon kovanı, vakum tankı, püskürtmeli soğutma tankı, çekici, testere ve devirme masası bulunuyor. İş ortaklarının sistemleri de hatta entegre edildi: Sikora Centerwave ve Inoex Warp boru boyutlarını ve et kalınlığı dağılımını izlerken, n-line yüzey kontrol sistemi kusurları tespit ediyor; Idoo’nun MES sistemi ise tüm üretim sürecini yönetiyor.
Etkinlikte ayrıca Otomasyon Yazılım Geliştirme Birimi Başkanı Michael Görzen, yapay zekâ destekli akıllı makine kontrolü üzerine bir sunum yaptı. Davis-Standard bünyesindeki battenfeld-cincinnati, yaklaşık 600 çalışanıyla Almanya, Avusturya, ABD ve Çin’de üretim yapıyor.
Kaynaklar
- battenfeld-cincinnati, “Great success for battenfeld-cincinnati: 260 visitors attend Open House”, basın bülteni, 24.09.2026 – battenfeld-cincinnati.com
Görseller: battenfeld-cincinnati
DİĞER12 yıl önceParaşüt yolculuğuna başladı!
KİMYASAL VE HAMMADDELER12 yıl önceGümrük vergisiz ithalat kapısından 8 plastik hammaddesi daha geçti
DİĞER9 yıl önceELK Motor, yeni yıla büyük hedeflerle giriyor
KİMYASAL VE HAMMADDELER6 yıl önceTermoplastik elastomer (TPE) nedir?
Etkinlikler9 yıl öncePlast Eurasia İstanbul 2017’ye dünya büyük ilgi gösterdi
Etkinlikler9 yıl öncePlast Eurasia İstanbul 2017 tüm hızıyla sürüyor
KİMYASAL VE HAMMADDELER9 yıl önceBüyüyen Plastik Sektöründe Endüstriyel Yağların Önemi
Genel12 yıl önce“Türkiye polipropilen yatırımı için cazip bir pazar sunuyor”

















