Connect with us

KİMYASAL VE HAMMADDELER

Büyüyen Plastik Sektöründe Endüstriyel Yağların Önemi

Yayın Tarihi:

on

ExxonMobil Türkiye Endüstriyel Satış Müdürü Buğra Kılınçer doğru yağ seçiminin verimlilik ve enerji tasarrufunu artırırken karbon ayak izini de azaltmaya yardımcı olabileceğini açıklıyor.

Avrupa plastik sektörü kıtanın ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Sektörün artan enerji ihtiyaçları kârlılık performansını olumsuz yönde etkilerken karbon ayak izinin azaltılması yönündeki baskılar da artıyor.

Avrupa Komisyonu’nun DG Research and Innovation’daki Gelişmiş Üretim Sistemleri ve Biyoteknolojileri Birimi Başkanı, Jose-Lorenzo Valles “Plastik sektörü Avrupa’nın küresel çapta lider olduğu alanlardan biri. Bu, Avrupa’daki 2020 sürdürülebilirlik ve enerji tasarrufu hedeflerimizi gerçekleştirmemiz için çok önemli bir katkı sağlayacak.” dedi. [1] Ancak bunun gerçekleşmesi için enerji kullanımını gözle görülür oranda azaltan yollar bulunması gerekiyor.

Türkiye, Almanya’dan sonra Avrupa’daki ikinci en büyük plastik işleme kapasitesine sahip ülke!

Almanya’dan sonra Avrupa’daki ikinci en büyük plastik işleme kapasitesine sahip olan Türkiye, 2015 yılında 12 milyar dolar ihracatla plastik endüstrisinde öne çıktı. Yılda 37 milyar dolarlık üretim değeri bulunan plastik sektörünün gayri safi milli hasılada %4’lük bir paya sahipti. 2015 yılında sektörde 14 bin plastik firması 175 ülkeye ihracat gerçekleştirdi ve sektör ve son beş yıl içerisinde ortalama olarak %12 büyüme sağladı. Plastik sektörü Türkiye’de 2015 yılında 250 bin kişiye istihdam sağladı.[2]

Advertisement

Gıda ambalajlama, inşaat, otomotiv, ev aletleri ve tıbbi cihaz gibi hedef sektörlerdeki büyüme; Türkiye’nin GSYH ve toplam üretim kapasitesi; plastik üretimi ve makine ithalatında gerçekleşen büyüme göz önünde bulundurulduğunda, plastik sektöründe 2020’ye kadar yüzde 3,2 oranında artış öngörülüyor. Bu şartlar altında, Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de plastik sektöründe enerji verimliliği ve enerji kullanımı azaltmaya yönelik yeni yollar arayışı önemini koruyacaktır.

Bunun yanında, plastik işleme makinelerindeki gelişmeler enerji kullanımının azaltılmasına yardımcı oluyorken, bu teknolojilerden en iyi performansı elde etmek için, en doğru yağların en doğru şekilde kullanılması gerektiği konusunda da farkındalık oluşuyor. Bunu gerçekleştirmek, üretkenliği en üst düzeye taşımanın yanı sıra farklı işletim koşullarında optimum viskozite sağlayarak enerji verimliliğini artırmaya da destek oluyor.

 

İşletim zorlukları

Hidrolik sistemlerde, yağların genellikle sıkıştırmaya ve kesme gerilimine maruz kalması yağlama performansını ve parça korumasını azaltan moleküler yıkımı tetikleyebiliyor. Bunun sonucunda da ekipmanınız daha yoğun çalışarak enerji tüketimini artırabiliyor. Bu durumun önüne geçmek için yüksek kesme kararlılığına ve yüksek viskozite endeksine sahip bir yağ kullanmak oldukça önemlidir.

Advertisement

Aşınma, zarar verici vernik oluşumu ve viskozite artışı ile sonuçlanabilen, yağ oksidasyonuna karşı koruma da büyük önem taşır.  Ayrıca yağlar; işlem maddeleriyle, suyla, tozla ve aşınma döküntüsüyle kirlenebilir. Bu durum,  filtreleme maliyetini artırırken pompalama arızalarına da yol açabilir.

Tüm bu olası sorunlardan kaçınmak için,  plastik işleyen şirketlerin, filtrelemesi kolay ve oksidasyon problemlerine karşı etkili yağlar kullanması gerekir.

 

Yağ seçimi

En doğru yağı seçmenin önemi, katılımcıların yüzde 44’ünün kötü yağ performansından kaynaklı ekipman arızaları ve yüzde 26’sının zaman kaybettirici yağ sızıntıları yaşadıklarını belirttiği bir araştırma ile perçinleniyor.[3] Yanlış yağ kullanımının üretime ve verimliliğe verebileceği zarar böylece net bir şekilde ortaya çıkıyor.

Advertisement

ExxonMobil’in, bu sorunları gidermek amacıyla plastik işleme ekipmanlarına uygun ürettiği farklı türlerdeki yağlar arasında standart mineral yağlara göre yüzde 6 enerji verimliliği sağlayan Mobil DTE 10 Excel™ de bulunmaktadır.[4]

 

Makine sağlığı kontrolü

Doğru yağı seçmenin yanında, seçilen yağların performansını bilmek de, değerli bakım saptamaları ve kritik işletimsel sezgiler sağlayabileceğinden, büyük önem taşır.

En uygun yağları kullanırken bile ekipmanları en üstün performansta tutabilmek için yağların analiz edilmesi gerekir. Bunun için ExxonMobil, mobil uyumlu yağ analizi programı Mobil Serv℠ Yağ Analizi (MSLA) servisini hizmete sundu. Yağı doğru bir şekilde inceleyerek sorunları oluşmadan saptamak ve en üst düzeyde işletme verimliliği ve üretkenliği elde etmek mümkün.

Advertisement

Mobil Serv Yağ Analizi, veri toplamadan son rapora kadar yağ analiz sürecini kolaylaştırmak için tasarlanan yeni, pratik ve hızlı bir programdır. Müşteriler QR kodları ile tara ve kullan teknolojisinden yararlanarak yağ örneklerini ExxonMobil’in yağ analiz laboratuvarlarına kolaylıkla gönderebiliyor. 25 test seçeneği ile kullanıcılar, operasyonları için doğru test paketlerini seçebiliyor.

 

Küçük değişim, büyük fark

Yağ maliyeti, plastik işleyen makinelerin toplam maliyetinin küçük bir kısmını oluştururken, doğru yapılan yağ seçimi önemli ve değerli geri dönüşler sunar. İstenilen viskoziteyi koruyarak enerji tasarrufu sağlamanın yanı sıra, ekipman koruması, bakım maliyetlerinin azaltılması ve yağ değişim aralıklarının uzaltılmasını olumlu yönde etkiler. Tüm bunlar da atık yağ miktarını azaltarak şirketlerin çevreyi koruma hedeflerinde önemli rol oynar.

1  May 25, 2016, Research Funding by Commission ‘essential’ to plastic sector,

Advertisement

2 https://www.pagev.org/pagev

[3] Sonuçlar, Ocak 2016’da Plastics News Europe okuyucularından 95 katılımcıyla gerçekleşen ExxonMobil araştırmasına aittir.

[4] Hidrolik uygulamalardaki aynı viskozite derecesine sahip olan geleneksel referans yağlarla kıyaslandığında enerji verimliliği sadece akışkan performansını ilgilendirir. Kullanılan teknoloji, kontrollü koşullardaki hidrolik sistemde test edildiğinde referans yağa kıyasla yüzde 6’ya kadar verimlilik sağlayabilir.  Verimlilik gelişmeleri işletim koşullarına ve uygulamasına bağlı olarak değişir.

 

 

Advertisement

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Devamını Oku
Advertisement

KİMYASAL VE HAMMADDELER

Socar Türkiye’nin üç tesisi Sıfır Atık Belgesi aldı

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Döngüsel ekonomi yaklaşımıyla atıkları kaynağında ayrıştırarak geri kazanımını sağlayan SOCAR Türkiye’nin Petkim, STAR Rafineri ve SOCAR Türkiye Akaryakıt Depolama üretim birimleri, Aliağa’da Sıfır Atık Belgesi’ aldı.

Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı SOCAR Türkiye’nin İzmir Aliağa’da Rafineri ve Petrokimya İş Birimi çatısı altında faaliyet gösteren iştirakleri Petkim, STAR Rafineri ve SOCAR Türkiye Akaryakıt Depolama A.Ş. Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamındaki tüm kriterleri yerine getirerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ‘Sıfır Atık Belgesi’ aldı. Böylece üç tesis de atık yönetimi konusunda gerekli ekipman ve sistem altyapısını tamamlayıp mevzuatta belirtilen kriterleri sağladığını, atıkların kaynağında ayrıştırılarak ekonomiye geri kazandırıldığını belgelemiş oldu.

Geri kazanım miktarı %32 arttı

Sürdürülebilirlik politikası çerçevesinde Petkim, STAR Rafineri ve SOCAR Depolama tesislerinin üretim birimleri için ortak bir atık yönetim sistemi kurduklarını ifade eden SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya Başkanı Anar Mammadov,Üç şirketimizde başlattığımız Sıfır Atık Projesi ile kaynakların daha verimli kullanılmasını, atıkların yerinde toplanarak ekonomiye kazandırılmasını hedefliyoruz. Bu doğrultuda tüm üretim sahalarımızda atık yönetim sistemleri ile atık toplama araçlarımızı yeniledik. Atık geçici depolama alanlarında iyileştirme yaptık. Yıl içinde tüm personelimize yönelik eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yürüttük. Bu çalışmalarımız sonucunda SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi’ne bağlı üretim birimlerinde geri kazanım miktarlarını %32’lere varan oranlarda artırdık. Aldığımız Sıfır Atık Belgesi, bundan sonraki çalışmalarımız için bize motivasyon kaynağı olacak” diye konuştu.

Hedef platin sıfır atık belgesi

Advertisement

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde 2017’de hayata geçirilen Sıfır Atık Projesi, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkları kontrol altına almayı, gelecek nesillere temiz bir Türkiye ile yaşanabilir dünya bırakma amacını taşıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen proje çerçevesinde Sıfır Atık Yönetmeliği kriterlerini sağlayan şirket ve kurumlara 5 yıl geçerliliği olan Sıfır Atık Belgesi veriliyor. Bu belgenin alınmasından sonra takip eden 12 aylık süre içinde gümüş, altın ve platin sıfır atık belgesi için müracaat edilebiliyor. SOCAR Türkiye, Rafineri ve Petrokimya İş Birimi’ne bağlı üretim tesisleri için önümüzdeki bir yıl içinde gümüş, altın veya platin sıfır atık belgesi için başvuruda bulunmayı planlıyor.

Devamını Oku

KİMYASAL VE HAMMADDELER

Termoplastik elastomer (TPE) nedir?

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Termoplastik elastomerler (TPE), kauçuklarla benzerlik gösteren malzemeler olup, son dönemde otomotiv, tüketim ürünleri, inşaat, beyaz eşya, medikal, gıda, kablo gibi sektörlerde daha fazla kullanım alanına kavuştular. Dolayısıyla TPE nedir sorusu da sıklıkla gündeme gelmeye başladı. ASTM D1566 standardında tanımlı olan ve bazı temel yönleri ile pek çok hammaddeden ayrılan termoplastik elastomer, kauçukların mekanik dayanımlarına ve esneklik özelliklerine sahipken aynı zamanda plastikler gibi kolay işlenebilir olmalarıyla ön plana çıkıyor. TPE ürünlerin aynı zamanda geri dönüştürülebilir malzemeler olmaları da dikkatlerden kaçmıyor.

Termoplastik elastomerlerin ekstrüzyon, enjeksiyon, şişirme gibi proses teknikleri sırasında kauçuklardan farklı olarak kürleme yani vulkanizasyona gereksinimleri olmuyor. Diğer taraftan TPE’ler aynı plastikler gibi proses sırasında kolayca işleniyor ve masterbatch ile renklendirilebiliyorlar.

TPE ürünler genel olarak 2 farklı grupta değerlendiriliyorlar. Bunlar, blok kopolimerler ya da termoplastik karışımlarıdır. TPV, SEBS, SBS, TPO gibi farklı türleri olan termoplastik elastomerler geniş bir sertlik aralığında ve arzu edilen mekanik ve ısıl dayanım özelliklerine göre dizayn edilebiliyorlar. Peki, diğer hammadde çeşitleri ile kıyaslandığında bu malzemelerin hangi özellikleri ön plana çıkıyor? Bir başka deyişle TPE’lerin avantajları neler? Sorunun yanıtını kısa bir liste halinde aktarabiliriz:

  • %100 geri dönüştürülebilir malzemeler olmaları nedeniyle doğa dostudurlar.
  • Geri dönüştürülebilir olmaları sayesinde proses edilmeleri sırasında ıskarta (hurda) ürün problemi yaşanmaz.
  • Geleneksel kauçuklara göre daha kolay proses edilirler, işlenebilirler.
  • Proses edilmeleri sırasında vulkanizasyona yani kürleme basamağına ihtiyaç yoktur.
  • Kauçuklara kıyasla aynı termoplastikler gibi daha kısa çevrim süresi sunan malzemelerdir. Bu sayede enerji tasarrufu sağlarlar.
  • Masterbatch ile kolayca renklendirilebilir.
  • TPE türüne bağlı olarak 0

    buykamagrausa.com

    ,89 cm³ gibi düşük yoğunluk değerlerinde tasarlanabilirler. Mesela yakıt tasarrufunun çok önemli olduğu otomotiv sektöründe daha hafif araç parçaları üretilebilmesi için büyük avantajlar sağlarlar.

Aynı zamanda TPE ürünlerin ne gibi üretim teknikleri ile işlenebilecekleri de merak ediliyor. Bu sorunun yanıtını da liste formunda aktarmak daha doğru olacaktır:

  • Ekstrüzyon
  • Enjeksiyon
  • Şişirme
  • Kalenderleme

TPE ürünlerin morfolojileri ya da teknik özellikleri gibi konularda bilgi edinmek isteyenler Elastron internet sitesini ziyaret edebilir ve söz konusu hammaddelerin üretim süreçleri için uygun olup olmadığını da son derece kolay bir şekilde tespit edebilir. Bu internet sitesinde termoplastik elastomer hakkında merak edilen her türlü sorunun yanıtı ayrıntılı bir şekilde aktarılıyor. Sitede şemalar, grafikler, teknik bilgiler ve teknik destek alabileceğiniz canlı chat uygulaması da bulunuyor. TPE ürünler hakkında detaylı bilgiye ulaşmak, bu malzemeleri mercek altına almak için siz de Elastron internet sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Advertisement
Devamını Oku

KİMYASAL VE HAMMADDELER

Plastik sanayicilerine yenilikçi enerji altyapısı

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Türkiye’nin Kırklareli Vize’de hayata geçirilen ilk plastik ihtisas özel organize sanayi bölgesi PAGDER ASLAN OSB’de enerji altyapısı yatırımları başladı. Enerjinin güvenli ve verimli kullanımı için yeni nesil teknolojileri Schneider Electric ile gerçekleştirilen iş birliği neticesinde sanayicileri sunacak olan PAGDER ASLAN OSB plastikçilerin en önemli ihtiyacı olan kesintisiz ve kaliteli enerjiyi de sektörle buluşturacak.

Türkiye’nin ilk özel organize sanayi bölgesi olan PAGDER ASLAN OSB ile iş birliği kapsamında, yenilikçi bir enerji altyapısı kurulması üzere çalıştıklarını ifade eden Schneider Electric Organize Sanayi Bölgelerinden Sorumlu Satış Yöneticisi Yücel Erkan, “Bölgede, alanında öncü teknolojilerimizle uçtan uca bağlı bir sistem inşa ediyoruz. Böylece plastik üreticilerinin en temel ihtiyaçlarından biri olan kesintisiz enerjiyi Schneider Electric güvencesi ile sunmayı hedefliyoruz. Projenin ilk etabında 13 dağıtım merkezinin haberleşebilir sensörlerle donatılmış orta gerilim hücrelerinin tedariki gerçekleştirilecek. Ardından alçak gerilim, orta gerilim hücreler ve rölelerin uzaktan izlenmesi, kontrol edilmesi için Schneider Electric’in sunduğu SCADA sistemi kurulacak” dedi.

Enerji altyapı çalışmalarının son aşamasında Schneider Electric EcoStruxture çözümünün tamamlanması ve uçtan uca bir çözüm sunulması için Power Advisor ve Asset Advisor çözümlerinin kurulumunun da sağlanacağını belirten Erkan, “Böylece tamamen haberleşebilir, uzaktan izlenebilir, kontrol edilebilir dijital bir OSB altyapısı kurulacak. Bu da enerjinin 7/24 takibini ve akışını sağlamayı mümkün kılacak. Aynı zamanda herhangi bir arıza önceden tespit edilebilecek ve kestirimci bakım uygulanabilecek” ifadelerinde bulundu.

Elektrik tüketimi görece yoğun olan plastik sanayicileri için en önemli ihtiyacın enerjinin kesintisiz ve kaliteli tedariki olduğunun altını çizen PAGDER ASLAN OSB Bölge Müdürü Kadri Ün, plastikçiler için tasarlanmış uygun enerji altyapısının Schneider Electric iş birliği ile inşa çalışmalarına başlandığını ifade etti. Söz konusu altyapı yatırımlarının Vize’de üretime geçecek plastik sanayicileri için verimliliklerine de katkı sunacağını belirten Ün altyapı olanakları sayesinde katılımcı firmaların pazarda rekabet avantajına da sahip olacağına dikkat çekti.

PAGDER ASLAN OSB’yi dijitalleştirmek ve bir adım öteye taşımak istediklerini belirten Ün sözlerini şöyle tamamladı; “13 enerji dağıtım merkezinin inşaatları bölgemizde devam etmekte. Direkt iletim hattına bağlanmak suretiyle çevre organize sanayi bölgelerine göre yüzde 30 daha ucuz enerjiye sahip olacak sanayicilerimize yalnızca elektrik dağıtımı değil, sürdürülebilir enerji kaynaklarının daha fazla kullanımı, yenilikçi-yeşil üretim sahaları, solar enerji gibi konularda da çözümler sunmayı hedefliyoruz.”

Advertisement
Devamını Oku

Trendler