Sektör Haberleri
Henkel 30. Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınladı
Henkel bugün, sürdürülebilirlik alanında gerçekleştirdiği başarı ve ilerlemenin detaylarıyla ortaya konulduğu 30. Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınladı.
Henkel CEO’su Carsten Knobel, “Henkel olarak bizler için sürdürülebilirlik sadece uzun zamandır süregelen geleneğimizin parçası değil, aynı zamanda “Amaca Yönelik Büyüme” için stratejik gündemimizin de önemli bir unsuru. 2010’da, uzun vadeli sürdürülebilirlik stratejimizi ve 2030’a kadar uzanan hedeflerimizi belirlemiştik. O zamandan bugüne ortaya koyduğumuz ilerlemeden dolayı gurur duyuyoruz. Hedeflerimizin çoğunu gerçekleştirmenin yanı sıra, bazı hedeflerimizde daha da ileri gitmeyi başardık. Tüketici ve endüstriyel iş birimlerimizde hayata geçirdiğimiz sürdürülebilir inovasyonlarla, sürdürülebilirlik alanındaki lider pozisyonumuzu güçlendirmek ve içinde bulunduğumuz piyasaların büyümesinden daha fazla değer yaratmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
Henkel’in İnsan Kaynakları ve Sürdürülebilirlik’ten sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Sylvie Nicol ise düşüncelerini, “2020’de yaşanan küresel salgın birçok yeni zorluğu da beraberinde getirdi. Buna karşın, dünya genelindeki tutkulu ekiplerimizle birlikte, sürdürülebilirlik gündemimizi özellikle odaklandığımız üç alanla ilgili olarak ileriye taşımayı başardık: İklim-pozitif bir şirket olmak, döngüsel bir ekonomiyi teşvik etmek ve pozitif sosyal etkimizi artırmak. Bu doğrultudaki çabalarımız hem şirket düzeyinde, hem de tüm ürün ve teknoloji portföyümüz genelinde büyük başarıyla sonuçlandı.” şeklinde belirtti.
Sürdürülebilirlikte liderlik konusunda kararlılık
2010’da Henkel, 2030 için somut hedeflerle desteklenen uzun vadeli bir sürdürülebilirlik stratejisi belirledi. Bu strateji ve hedefler bugüne kadar sürekli olarak düzenlendi ve kapsam olarak genişletildi. Daha az kaynakla daha çok değer yaratmayı ve artan dünya nüfusunun iyi yaşamasına katkı sağlarken global ayak izini azaltmayı amaçlamak ise sürdürülebilirlik stratejisinin temel taşını oluşturuyor.
2020 yılı, 2030’a giden yolun yarısına gelindiğine işaret ediyor. Henkel geride kalan on yılda sürdürülebilirlik stratejisinin tüm boyutlarında kayda değer bir ilerleme ortaya koydu: Genel ölçekte, şirket çevresel ayak izini karbondioksit salınımı, atık ve su olmak üzere üç farklı boyutta yüzde 39 oranında azaltmayı başardı. Bu da, 2020 için koyulan yüzde 30 oranında azaltma hedefinin gerçekleşmesinin ötesinde, kayda değer bir seviyede ilerleme sağlandığı anlamına geliyor. Buna ek olarak Henkel, global kaza sıklık oranını yüzde 50 azaltarak 2020 güvenlik hedefini de gerçekleştirmiş oldu.
Sürdürülebilirlik raporlamasında 30 yıl
Henkel ilk Sürdürülebilirlik Raporunu 1992’de yayınladı. Bu da Henkel’i, faaliyet gösterdiği sektörler ve Almanya DAX borsa endeksi bünyesinde yer alan firmalar arasında, 30 yıllık istikrarlı bir sürdürülebilirlik raporlaması geçmişine gururla bakabilen sayılı firmalardan biri yapmaktadır. “Çevre Raporu” adını taşıyan ilk rapor, diğer konulara ek olarak, Henkel’in çevre koruması konusundaki prensiplerine yer vermekteydi. Henkel’de Sürdürülebilirlik Yönetiminden sorumlu olan Uwe Bergmann görüşlerini, “Henkel’in raporlama ve sürdürülebilirlik stratejileri o zamandan bu yana önemli ölçüde gelişme gösterdi. Bugün raporlarımızda, tedarik zincirimizde yer alan sosyal ve çevresel standartları korumak başlığının yanı sıra, iklim-pozitif bir şirket olma sürecinin yönetimi de dahil, paydaşlarımız ve gelecekteki ticari başarılarımız için önem taşıyan çeşitli konulara değiniyoruz.” şeklinde ifade etti.
İklimin korunması yönünde net hedefler
Henkel, karbondioksit salınımını azaltmak ve küresel ısınmayı sınırlandırmak amacıyla, 2040 yılına kadar iklim-pozitif bir şirket olma yönündeki uzun vadeli vizyonunu sürdürüyor.
Şirket, üretimlerinden kaynaklanan karbon ayak izini 2025’e kadar yüzde 65 oranında azaltmayı hedefliyor. Henkel 2030 yılına kadar ise, enerji verimliliğini sürekli artırmak ve kullandığı elektriği sadece yenilenebilir kaynaklardan sağlar hale gelmek amacını taşıyor. Bilim Temelli Hedefler Girişimi (SBTi) Mart 2020’de, Henkel’in emisyon azaltma hedeflerinin, Paris Anlaşması tarafından belirlenen seviyelere ulaşmak için gereklilikleri sağladığını teyit etti.
2020’ye ait bir diğer kilometre taşı ise, ABD’nin Teksas eyaletinde yer alan Bee County’deki yeni bir rüzgar santrali için gerçekleştirilen büyük ölçekli bir Sanal Enerji Satın Alma Anlaşması’nın (VPPA) sonuçlandırılmış olmasıydı. Bu anlaşma ile Henkel’in ABD’deki elektrik ihtiyacı uzun vadede yüzde 100 oranında karşılanmış olacak.
Henkel bunlara ek olarak, marka ve teknolojilerinin küresel erişim gücünü ve alanını daha da artırarak müşteri, tüketici ve tedarikçilere karbondioksit salınımlarını azaltma konusunda yardımcı olmayı hedefliyor. Bu paydaşlarına 2020’ye uzanan 5 yıllık süreçte 55 milyon tonun üzerinde salınım azalımı sağlayan Henkel, bu miktarı 2025’e kadar 100 milyon tona çıkarmayı hedefliyor.
Ambalajlama hedeflerine ulaşmada görünür ilerleme
Henkel aynı zamanda döngüsel bir ekonominin gelişimini aktif olarak teşvik ediyor ve ambalajlama için iddialı hedeflerine yönelik çalışmalarını sürdürüyor. 2025 için belirlenen hedef, Henkel ambalajlarının yüzde 100 oranında geri dönüştürülebilir ya da yeniden kullanılabilir* olması. 2020 sonuna gelindiğinde şirket bu hedefini yaklaşık yüzde 89 oranında gerçekleştirmeyi başardı.
Henkel ambalajlarında kullanılan geri dönüştürülmüş materyal oranını artırmak amacıyla istikrarlı bir şekilde çalışmalarını devam ettiriyor. Henkel bünyesindeki birçok marka halihazırda geri dönüştürülmüş materyallerden üretilmiş ambalajlar kullanıyor. Şirket, tüketici ürünlerinde kullanılan geri dönüştürülmüş plastik oranını 2025’e kadar dünya genelinde yüzde 30 seviyesinin üzerine çıkarmayı hedefliyor. 2020 sonunda ise bu oran yaklaşık yüzde 15 seviyesinde idi.
Sosyal ilerlemeye pozitif katkı
Sosyal eşitsizlikle mücadele, global olarak günümüzün en büyük zorluklarından birini sunuyor. Covid-19 salgını, özellikle en savunmasız olanlara zarar verecek şekilde, bu durumu daha da artırdı. Bundan dolayı 2020’de salgınla mücadele daha önemli bir görev haline geldi. Henkel, geçen yıl küresel bir dayanışma programı başlatarak acil durum yardımı faaliyetlerini geniş bir kapsamda gerçekleştirdi. Bu da, Henkel’in sürdürülebilirlikteki altı odak alanından biri olan sosyal ilerlemeye katkı sağlamakla aynı doğrultudadır.
Bu amaçla şirket, toplumlar üzerindeki pozitif sosyal etkisini 2025’e kadar daha da ileri taşımak yönündeki kararlılığını vurguluyor: yüzde yüz sorumlu kaynak kullanımı, sürdürülebilirlik elçisi olmak amacıyla eğitim almış 50.000’in üzerindeki çalışanının sayısını artırmak ve dünyanın dört bir yanında yaşayan 20 milyon insanın hayatını daha iyi hale getirmek.
Bunun bir örneği ise, Henkel’in Güney Amerika, Afrika ve Asya’da faaliyet gösteren küçük palm yağı çiftliği sahiplerini desteklemek amacıyla, bir gelişim organizasyonu olan Solidaridad ile yapmış olduğu ve uzun süredir devam eden işbirliğidir. Bugüne kadar, toplamda 305.000 hektarlık bir araziyi işleyen yaklaşık 34.000 küçük çiftlik sahibine bu kapsamda destek verilmiştir.
Sektör Haberleri
Hedef, 2025’te tüm ambalajların yüzde 100 geri dönüştürülebilir olması
Henkel, 2021’de sürdürülebilirlik stratejisini iş faaliyetlerinde daha güçlü bir şekilde devam ettirdi. Faaliyetlerinden kaynaklanan karbondioksit salınımını azalttı (özellikle yeşil elektriğe geçiş yaparak) ve ham maddelerin sürdürülebilir kullanımı ve sürdürülebilir finansın da aralarında bulunduğu birçok alanda ilerleme sağladı. 2021’in sonuna kadar Henkel, üretimlerinden kaynaklanan karbondioksit ayak izini yarı oranda azaltmayı başardı. Henkel 2021 sonu itibariyle, üretimde kullandığı elektriğin yüzde 100’ünü yenilenebilir hale dönüştürdü. Henkel bugün hâlihazırda yüzde 68 oranında yenilenebilir elektrik kullanımı seviyesine ulaşmış durumda.
Henkel CEO’su Carsten Knobel, “Sürdürülebilirlik şirketimizin DNA’sında var ve iş yapış şeklimizin önemli bir unsuru. Stratejik önceliklerimiz arasında yer alan inovasyon ve dijitalleşme ile birlikte, sürdürülebilirlik de ‘Amaca Yönelik Büyüme’ gündemimizin merkezinde yer alıyor. Sürdürülebilirlik, aynı zamanda temel değerlerimizden biri ve kurumsal yaklaşımımızda da nihai amaç olarak yerini almış durumda: ‘Pioneers at heart for the good of generations’ (Gelecek Nesiller İçin İyiliğe Öncülük Ediyoruz) ilkemizle hareket ediyoruz. Daha da iddialı hedeflerle belirlediğimiz sürdürülebilirlik stratejimiz ile dönüşümümüze hız kazandırırken, portföyümüzü ve süreçlerimizi de sürdürülebilirlik doğrultusunda daha güçlü bir şekilde geliştireceğiz.” şeklinde konuştu.
Hedef, 2025’te tüm ambalajların yüzde 100 geri dönüştürülebilir olması
Henkel, üretimlerinden kaynaklanan karbon ayak izini 2025’e kadar yüzde 65 oranında azaltmayı hedefliyor (baz alınan 2010 yılına kıyasla). Şirket bunu başarmak için enerji verimliliğini artırmaya odaklanıyor ve kullandığı elektriğin yüzde 100’ünü, 2030 yılına kadar sadece yenilenebilir kaynaklardan sağlar hale gelmeyi hedefliyor. Bu doğrultuda Henkel, değer zinciri boyunca çeşitli ortakların yanı sıra, Plastic Bank ve Ellen MacArthur Vakfı tarafından yürütülen Yeni Plastik Ekonomisi (New Plastics Economy) gibi uluslararası girişimlerle beraber çalışıyor. Öne çıkan 2025 hedeflerinden biri, Henkel ambalajlarının yüzde 100 oranında geri dönüştürülebilir ya da yeniden kullanılabilir hale getirilmesi. Bu hedef, 2021 sonu itibariyle hâlihazırda yaklaşık yüzde 86 oranında gerçekleşmiş durumda. Henkel aynı zamanda, tüketici ürünlerinin tüm plastik ambalajlarında kullanılan geri dönüştürülmüş malzeme oranını 2025’e kadar dünya genelinde yüzde 30 seviyesinin üzerine çıkarmak için istikrarlı bir şekilde çalışıyor. 2021 sonu itibariyle bu oran yaklaşık yüzde 18’e çıkmış bulunuyor.
Henkel aynı zamanda, palm ve palm çekirdeği yağında yüzde 100 sorumlu kaynak kullanımı yolculuğunda önemli bir ilerleme kaydetti. Şirket 2021’de, bu alandaki tüm sertifikalı ham madde ihtiyaçlarının – ve türev ürünlerinin – yüzde 93’ünü Sürdürülebilir Palm Yağı Sertifikasyonu (Roundtable on Sustainable Palm Oil) kütle dengesi modeline uygun olarak karşıladı.
Hedefler, “2030+ Sürdürülebilirlik Hedefi Çerçevesi” kapsamında daha ileri taşınıyor.
Henkel’in “2030+ Sürdürülebilirlik Hedefi Çerçevesi” üç boyuttan oluşuyor:
- Yenileyici Gezegen: İşleri, ürünleri ve ham maddeleri, bilimin ve inovasyonların desteğiyle dönüştürerek, döngüsel ve net-sıfır karbonlu bir geleceğe olanak sağlamak.
- Gelişen Topluluklar: İşlerin ve markaların kolektif gücünü kullanarak eşitlik, eğitim ve refahı desteklemek yoluyla insanların daha iyi bir yaşam sürmesine katkı sağlamak.
- Güvenilir Ortak: Performansı ve sistem değişikliklerini; değer temelli bir kültür, bilimle temellendirme ve teknoloji tutkusu ile bütünsel bir şekilde daha ileri taşımak.
Önemli yeni hedeflerden bazıları:
- 2030’a kadar operasyonların iklim-pozitif olması ve “Bilim Temelli Hedefler” girişimi ile uyumlu şekilde, ‘Kapsam 3’ salınımları (kaynaktan rafa) için net sıfır bir yol belirlenmesi.
- Döngüselliğin, 2030’a kadar suyun ve üretim atıklarının döngüsel kullanımının artırılması yoluyla güçlendirilmesi.
- 2025’e kadar tüm yönetim seviyelerinde cinsiyet eşitliğinin sağlanması.
- Toplumsal eğitim programlarının ve gönüllülüğün kapsamının genişletilmesi.
- 2021’de başlatılan “Smart Work” programının daha çok geliştirilmesi ve kapsamının genişletilmesi yoluyla, şirket ve çalışanları için çalışma hayatının geleceğinin şekillendirilmesi.
Sektör Haberleri
Gıda artıklarından üretilen biyolojik ambalaj
Avrupa Birliği destekli ‘USABLE’ projesi biyolojik atıklardan, doğada çözülebilir ambalajlar üretmeyi hedefliyor. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 11 ülkenin katıldığı projede son kullanıcı rolündeki Koruma Şirketler Grubu ayrıca bu ambalajın ülkemizdeki ilk kullanıcısı olacak. Ürünlerinin ambalajlamasında biyolojik kökenli, doğada çözülebilir alternatiflere yer verecek olan Koruma Klor Alkali; atıkların geri dönüşümüne, karbon ayak izinin düşürülmesine ve ambalajlarının doğada çözünmesine olanak sağlayacak.
Sürdürülebilir ve biyolojik olarak doğada çözülebilir ambalaj geliştirme fikriyle ortaya çıkan USABLE* projesi, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 11 ülkeden 25 ortakla araştırmalarını sürdürüyor. Gıdada kullanılan yan ürünleri hammadde olarak kullanarak, plastik ambalajlara karşı yüksek performanslı biyo-alternatifler geliştirmeyi hedefleyen projede ürün hedefine ulaşıldı.
USABLE projesinin geliştirdiği biyolojik kökenli, doğada çözünen ambalajı ülkemizde ilk kez kullanacak olan Koruma Klor Alkali, gıda atıklarının geri dönüşümüne katkıda bulunacak, karbon ayak izini düşürecek ve ambalajlarının çözünmesine olanak sağlayacak.
Makarna üretiminde kullanılan yan ürünlerden mukavemetli ambalaj
Koruma Şirketler Grubu’nun alt şirketi Koruma Klor Alkali’nin nihai kullanıcı olarak yer aldığı proje, gıda kalıntıları, biyojenik CO2 gibi düşük maliyetli ve yaygın olarak bulunan gıda endüstrisinin yan ürünleri olan hammaddeleri mikrobiyal kültürler kullanarak polihidroksialkanoat (PHA) yani biyo-plastiğe dönüştürecek. Yüksek mukavemete sahip biyo-plastik ambalajlamada kullanılabilecek.
BİYO-PLASTİK doğamızın birden çok ihtiyacına yanıt veriyor
Projenin ana hedeflerini sıralayan Koruma Klor Alkali Ar-Ge Direktör Yardımcısı S. Baran Öneren, “2019 yılında başlatılan USABLE projesiyle hedeflenen, yiyecek, içecek, ilaç ve giyim için çok çeşitli paketleme ihtiyaçlarını karşılayacak biyo-ambalaj çözümlerinin oluşturulması, Gıda işleme yan ürünlerinin ya da kalıntılarının ve biyojenik CO2‘nin düşük çevresel ayak izine sahip süreçlerle kompostlanabilir (organik ayrışabilir) ve geri dönüştürülebilir biyo-ambalaja dönüştürülmesi, ambalajda son kullanım gereksinimlerini karşılamak için PHA (biyo-plastik) işlevselleştirmesi ve optimizasyonunun yapılması, çok katmanlı filmler dahil olmak üzere karmaşık ambalaj yapılarının gerçekleştirilmesini sağlayan biyo bazlı, biyolojik olarak parçalanabilir ürünler elde etme, plastik ambalaj sektörünün çevresel ayak izinin azaltılmasıdır” diye konuştu.
“Hedeflerimizden biri de yeşil mutabakata hazırlanmak”
Projenin son kullanıcısı olan Koruma Şirketler Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı V. İbrahim Aracı Yeşil Mutabakat Antlaşması’nın Avrupa Birliği’ne ihracat gerçekleştiren şirketler için önemine değinerek, “2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını 1990 yılına kıyasla yüzde 55 azaltma hedefini ortaya koyan Yeşil Mutabakat Antlaşması, Paris İklim Anlaşması’na taraf olmamızın ardından önemini artırdı. Avrupa Birliği ile ihracat yapan şirketlerimizin karbon ayak izlerini düşürmemesi halinde uygulanacak karbon vergisi önemli riskler barındırıyor. Pazardaki rekabetimizi sürdürebilmek, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için yeşil dönüşümü hızlandırmalıyız. USABLE projesinde yer almamız yeşil dönüşümümüzün bir parçası, Koruma Şirketler Grubu olarak daha fazlasını ülkemize ve dünyamıza borçluyuz” ifadelerini kullandı.
(*) “Bu proje, 836884 sayılı hibe sözleşmesi kapsamında Bio Based Industries Joint Undertaking- BBI-JU’dan finansman almıştır.”
Sektör Haberleri
Paccor Plastik Müze Projesine sponsor oldu
8 Mayıs 2021’de Madrid’deki ‘Museo de los Plasticos’ kapılarını açacak. Ambalaj endüstrisinin önde gelen küresel oyuncularından Paccor, EsPlásticos tarafından başlatılan projenin ana sponsorlarından biri. Plastiklerin% 100’ünü oluşturan bir alan olan müze, plastiklerdeki çeşitli kreasyonlara saygı duruşunda bulunuyor ve bunların bilinmeyen kullanımlarını ve beklenmedik faydalarını vurguluyor. 17 Mayıs Dünya Geri Dönüşüm Günü’nde tamamen geri dönüştürüleceği için, Madrid’deki İspanya Ulusal Müzesi Museo Reina Sofia’nın önündeki Plaza de Juan Goytisolo’da yalnızca 10 gün ziyaret edebilirsiniz.
Sektördeki ve plastik değer zincirindeki farklı acenteler için bir birleşme noktası olarak hizmet veren bir plastik platformu olan EsPlásticos, Kasım 2019’da kuruldu. Kurucu ortaklar, Plastics Europe, Anaip, Aimplas ve Cicloplast gibi endüstri dernekleridir. EsPlástico, sürdürülebilir plastik çözümlerini bilinir hale getirmek ve sektörün teknik, ekonomik, sosyal ve çevresel ilerlemelerini vurgulamak amacıyla oluşturuldu. Bu platformun ana mesajları döngüsel ekonomi, iklim değişikliği, güvenlik ve sağlık ve deniz çöpüne odaklanmıştır. EsPlásticos, plastiğin faydaları hakkında bilgi verir ve çevresel etkiyi azaltmak için uygun atık yönetimi konusunda farkındalık sağlar. Ek olarak, sektördeki inovasyon, diğerleri arasında geri dönüşüm ve sürdürülebilir kalkınma ile ilgili Ar-Ge projelerini vurgulayan büyük bir alaka alanı kaplar.
Paccor CEO’su Andreas Schütte, “EsPlástico gibi girişimler sayesinde, sektördeki farklı temsilciler, giderek daha sürdürülebilir bir plastik geleceğine ulaşmak için güçlerini birleştiriyor” diye açıklıyor. “Plastik endüstrisinin son zamanlarda karşılaştığı sürekli ve önyargılı saldırılar göz önüne alındığında, EsPlásticos şimdi geri dönüştürülebilirliği de dahil olmak üzere plastiğin şaşırtıcı özelliklerini sergileyen orijinal bir kampanya başlatıyor ve Paccor bunun bir parçası olmaktan gurur duyuyor.”
Amaç, vatandaşların, medyanın, kanaat önderlerinin ve politikacıların dikkatini çekerek bu malzemenin faydaları ve sağlayabileceği çözümler konusunda farkındalık yaratmaktır. Bu benzeri görülmemiş kampanya,% 100 plastikten oluşan bir alan olan Plastik Müzesi’nin inşasına dayanıyor. Müze, plastiklerdeki çeşitli kreasyonlara saygı gösteriyor ve bilinmeyen kullanımlarını ve beklenmedik faydalarını vurguluyor.
PACCOR Iberia S.A. Genel Müdürü Koke Pursals, “Genellikle algılamadığımız veya değer vermediğimiz plastiğin lehine olan tüm kanıtlar gösterilecek, böylece şu anda kullanımıyla ilgili olumsuzluklarla çelişecek yeni fikirler üretilecek” diyor Pacco Iberia S.A.
Bu müzenin özelliği, kapanış tarihini 17 Mayıs 2021 Dünya Geri Dönüşüm Günü olacak açılış gününde duyurmasıdır. Plastik Müze, diğer amaçlar için kullanılmak üzere tamamen geri dönüştürülerek çok yönlülüğünü göstermektedir. malzeme.
PACCOR’da VP Group Sürdürülebilirlik Başkan Yardımcısı Caterina Camerani, “EsPlásticos, başka bir plastik vizyonunun mümkün olduğunu kamuoyuna göstermeyi hedefliyor ve geri dönüşümü tüm medyadaki konuşmanın odağı haline getiriyor”. “Plastik malzemeler etrafında tartışmalar yaratmamız ve bunların sorunun sadece bir parçası değil, çözümün bir parçası olarak görülmesi gerekiyor.”
- DİĞER11 yıl önce
Paraşüt yolculuğuna başladı!
- KİMYASAL VE HAMMADDELER11 yıl önce
Gümrük vergisiz ithalat kapısından 8 plastik hammaddesi daha geçti
- DİĞER7 yıl önce
ELK Motor, yeni yıla büyük hedeflerle giriyor
- KİMYASAL VE HAMMADDELER4 yıl önce
Termoplastik elastomer (TPE) nedir?
- Etkinlikler7 yıl önce
Plast Eurasia İstanbul 2017’ye dünya büyük ilgi gösterdi
- Etkinlikler7 yıl önce
Plast Eurasia İstanbul 2017 tüm hızıyla sürüyor
- KİMYASAL VE HAMMADDELER8 yıl önce
Büyüyen Plastik Sektöründe Endüstriyel Yağların Önemi
- Genel10 yıl önce
“Türkiye polipropilen yatırımı için cazip bir pazar sunuyor”