DİĞER
Çukurova Plastik Sanayicileri Derneği de kuruluyor!
- Adana ve çevresinde faaliyet gösteren plastik sanayicileri, lobi ve pazar faaliyetlerini daha etkin şekilde yürütebilmek amacıyla Çukurova Plastik Sanayicileri Derneği’ni kurmaya karar verdi. Türkiye plastik sektörünün çatı kuruluşu PLASFED’e (Plastik Sanayicileri Federasyonu) üye 9’uncu dernek olacak olan derneğin kuruluş çalışmaları Eylül ayında tamamlanmış olacak.
- Bölgelerde kurulan dernekler aracılığıyla, daha fazla meslektaşlarıyla biraraya geleceklerini belirten PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, “Her yeni oluşum, sesimizin daha gür çıkmasını sağlayacak. Hedefimiz, kapsama alanımızı genişleterek, plastik sektörünü daha etkin şekilde temsil edebilmek ve böylece Türkiye ekonomisinde daha fazla söz sahibi olabilmek, dünya plastik pazarından daha fazla pay alabilmek” dedi.
Türkiye plastik sektöründe faaliyet gösteren 1000’i aşkın firmayı temsil eden PLASFED (Plastik Sanayicileri Federasyonu), örgütlenme yılı olarak ilan ettiği 2014’te, temsil gücünü ve etkinliğini artıracak çalışmalarına devam ediyor.
PLASFED’e 9’uncu üye geliyor!
20 Haziran 2014 tarihinde yapılan PLASFED Yönetim Kurulu toplantısında, Akdeniz Bölgesi’nde faaliyet gösteren plastik sanayicilerini kucaklayarak aynı çatı altında biraraya getirecek olan Çukurova Plastik Sanayicileri Derneği’nin kurulmasına karar verildi. Merkezi, bölgedeki plastik sektörünün faaliyetlerinin yoğunlaştığı Adana’da olacak olan derneğin kuruluş çalışmalarını EMS firması Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selahattin Onatça yürütecek. Derneğin kuruluş çalışmaları Eylül ayına kadar tamamlanacak ve PLASFED’in Eylül ayı Yönetim Kurulu Toplantısı Adana’da yapılacak.
Kısa süre önce Zücder’in (Züccaciyeciler Derneği) katılımıyla üye sayısını 8’e çıkaran PLASFED, Çukurova Plastik Sanayicileri Derneği’nin kurulmasıyla binlerce firmayı çatısı altında toplayan 9 faal derneğin, çatı kuruluşu olacak; bu dernekleri ve bünyesindeki firmaları ulusal ve uluslararası platformlarda temsil edecek.
“Gücümüz daha da artacak”
Çukurovalı plastik sanayicilerinin örgütlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy; “Bu yılın sonuna kadar Kocaeli, Konya ve Adana’da plastik sanayicileri dernekleri kurma hedefimizin ilk etabını bu kuruluşla gerçekleştiriyoruz. Yılın ikinci yarısında da örgütlenme çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Her yeni oluşum, sesimizin daha gür, daha güçlü çıkmasını sağlayacak. Hedefimiz, plastik sektörünü daha etkin şekilde temsil edebilmek ve böylece Türkiye ekonomisinde daha fazla söz sahibi olabilmek; dolayısıyla dünya plastik pazarından da daha fazla pay alabilmek…” dedi.
PLASFED’in hedefleri büyük!
PLASFED, aşağıdaki amaçlar doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor:
- – Plastik ve plastikle ilgili sektörel sivil toplum örgütleri arasında işbirliği ve güç birliği yaratmak,
- – Sorunlarının çözümüne yönelik projeler geliştirmek,
- – Projeleri ilgili platformlara taşımak,
- – Devletin sorunların çözümüne yönelik tedbirler almasına yardımcı olmak,
- – Üyeler için rekabet, büyüme ve verimlilikte en iyi koşulları yaratmaya yönelik çalışmalar yapmak,
- – Üretim süreçleri ve ürünlerden sağlık, güvenlik ve çevre açısından istenen yüksek talepleri yerine getirmek,
- – Sektörü mevzuat, teknoloji, vergi, istihdam, personel, iş sağlığı ve güvenliği ve ticari konularda bilgilendirmek,
- – Sektörün ülke ekonomisindeki önemini duyurmak ve sıkıntılarının çözülmesinde görev almak,
- – Plastiklerin sürdürülebilir kalkınma, yenilikçilik ve yaşam kalitesine yaptıkları katkıları duyurmak,
- – Toplumu eğiterek sektör hakkında farkındalık yaratmak ve plastikler hakkındaki yanlış bilinen bilgileri düzeltmek.
Genel
Nexans teknolojisini Yeşilköy’de
“Hayata enerji verir” sloganıyla müşterilerine yüksek performanslı kablo ve kablo çözümleri sunan Nexans, koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda kurulan hastanenin inşaatında kullanılmak üzere, yangına karşı güvenli enerji kablolarının tedariği için harekete geçti.
Sektörün lider global oyuncularından Nexans, 45 günde tamamlanması planlanan bin oda kapasiteli hastaneyi, yangına karşı güvenli son teknoloji ürünü Alsecure kablolarıyla buluşturabilmek üzere, tüm birimleriyle koordineli bir şekilde organize olarak ivedilikle tedariğe başladı.
Nexans Türkiye Genel Müdürü Atilla Kurtiş, konuyla ilgili “Nexans olarak, bugüne kadar gerek Türkiye’de gerekse dünyada, hastane de dahil olmak üzere, sayısız dev projeye imza attık. Bununla birlikte içinde bulunduğumuz dönemi de gözeterek, bu projenin bizim için ayrı bir önemi olduğunu söyleyebilirim. Türkiye’deki 2 fabrikamız ve 500 çalışanımızla üretime devam ettiğimiz bu olağanüstü dönemde tabi ki bu proje için de ihtiyaçlar doğrultusunda hızla harekete geçerek, en kısa sürede kablo tedariğini gerçekleştirebilmek için çalışmalarımızı titizlikle yürütüyoruz. En üst seviye güvenlik için dizayn edilmiş Nexans teknolojisini Yeşilköy’deki hastanemiz ile buluşturacak olmaktan dolayı da ayrıca gurur duyuyoruz” dedi..
DİĞER
ELK Motor, yeni yıla büyük hedeflerle giriyor
Türkiye’nin köklü firmalarından Yılmaz Redüktör’ün ürün ailesinin devamı olarak elektrik motoru üreten firması ELK Motor, yeni yıla büyük hedeflerle giriyor.
ELK Motor Satış ve Pazarlama Müdürü Alkan Demircioğlu şu bilgileri verdi: “Hâlihazırda yaklaşık 280 bin adet elektrik motoru ürettiğimiz Çerkezköy’de yerleşik fabrikamızda, 250 gövdeyi sanayimizin hizmetine hazır hale getirdik. Şimdilik yalnızca 4-kutupta üretimini gerçekleştirdiğimiz 250 gövdede 55 kW ve 75 kW (Compact) ELK motorlarımızı, sanayimizin kullanımına hazır hale getirmiş bulunuyoruz. Çok yakın zamanda bu gövdelerdeki imalatlarımız diğer kutuplarda da hazır hale gelecektir. Konuya yönelik ilk bilgilendirmeyi tüm bayilerimizle paylaşmış bulunuyoruz. Bayilerimiz bu doğrultudaki ilk stok siparişlerini tarafımıza iletmektedirler. Böylelikle,
sanayimizin çok çeşitli sektörlerinde faaliyette bulunan nihai müşterilerimiz; yüksek kalite, performans
ve verimlilik seviyesindeki ELK motorlarımızı 71-250 gövde aralığında artık gerek stoklardan gerekse de
hızlı imalat sürelerimizle kolaylıkla tedarik edebilir hale gelmiş bulunmaktadırlar.”
Müşterilerine “komple çözüm” sundukları vurgusu yapan Demircioğlu, şunları kaydetti: “Erişmiş olduğumuz 250 gövde büyüklüğündeki ELK motor imalatımız ile, bugün ülkemizde sürücüden elektrik motoruna, elektrik otorundan redüktöre ve iş makinesine, tek çatı altında komple çözüm sunabilen bizden başka hiçbir yerli üretici irma mevcut değildir. Bu gücü, bu avantajı mümkün olabildiğince tüm müşterilerimize anlatıp, kendilerine diğer hiçbir rakibimizin sunamadığı komple çözüm hizmetlerimizi sunmayı amaçlamaktayız.”
Uluslararası Sertifikasyon ve UL Belgesi
Uluslararası ticaretin gereklerini yerine getiren bir üretim yaptıklarını da belirten Alkan Demircioğlu, “Uluslararası ticaretin ayrılmaz parçaları sırasıyla, yüksek kalite ve performansta ürün, uygun performans/ fiyat oranı, satış sonrası servis hizmetleri ve sertifikasyondur. ELK Motor olarak tüm bu değerleri kendimize hedef olarak belirliyoruz. Çerkezköy fabrikamızda üretilen her elektrik motoru gerekli testlerden itinayla geçiyor, son kontrolleri eksiksiz gerçekleştiriliyor. Gerek yerel gerekse uluslararası pazarların kendi iç dinamikleri esas alınarak en uygun
maliyet/fiyat analizleri yapılıyor. Müşterilerimizden gelen geri bildirimler, oluşan arızalar itinayla takip edilip gerekli müdahaleler tarafımızca yapılıyor. Tüm bunlara ilaveten, sertifikasyon konusu hakkında çalışmalar ve gerekli altyapı hazırlıkları organize ediliyor. Bilhassa uluslararası normlarda sahip olunan sertifikalar ile yurt dışı projelerde, uluslararası ticarette avantajlar sağlanıyor. Bizler ELK Motor olarak, örneğin IE3 süper yüksek verimli motorlarımıza ilişkin, bugün itibariyle başka hiçbir yerel rakibimizin sahip olmadığı ‘VDE Kalite Onay Belgesi’ne sahibiz. VDE, Almanya portalında bağımsız bir laboratuvar ve bu belge imalatçı olarak ürettiğimiz elektrik motoru
ile kataloğumuza yazdığımız teknik verilerin birbiriyle tam uyumlu ve doğru olduğunu belgelemiş ve ispatlamış oluyor. Müşterilerimiz bizi tercih ettiklerinde, tesislerinde kullandıkları motorlarımızdan, verim değerlerimizden, kendilerine sağlayacağımız enerji verimliliğinden %100 emin olmuş oluyorlar. Uluslararası ticarette geçerli olan GOST, CSA, UL, NEMA vb. sertifikalardan, ELK Motor olarak UL Sertifikası’na yönelik çalışmalarımız ve hazırlıklarımız devam etmektedir. Çok yakın bir tarihte UL Sertifikası’nı şirketimiz bünyesine kazandırmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda bilhassa Kuzey Amerika pazarı için ELK Motor hazır olmuş olacak. Bu pazarlara proje
hazırlayan firmalara, ilgili UL Sertifikasyonu bulunmayan imalatçı firmaların ürün tedarikinde bulunabilmeleri
mümkün olmayacak. ELK Motor olarak UL Sertifikasyonu’na sahip olmamızın çok yakın olduğu bugünlerde, bizim bu pazar ve projelerde ciddi avantajlarımız olacaktır” açıklamasını yaptı.
Sanayide Alçak Gerilim AC Motor Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken 14 Temel Kriter
“Endüstride elektrik motorlarının kullanılmadığı herhangi bir sektör yok gibidir” diyen Alkan Demircioğlu,
ihtiyaca uygun doğru elektriksel ve mekanik özelliklere sahip bir elektrik motorunu seçebilmek için izlenmesi gereken adımlara ilişkin bilgi verdi:
“Unutulmamalıdır ki, bir işletmede tam performans ile çalışıp iş makinesini en optimum noktada tahrik edebilen bir elektrik motoru, müşterinin ihtiyacının en başından doğru tespit edilmesi ve buna uygun elektrik motorunun seçilip imal edilmesi ve hizmete sunulmasıyla mümkün olabilmektedir. Elektrik motorlarının en çok kullanılmakta olduğu
başlıca sektörlere örnek vermek gerekirse; kompresör uygulamaları, fan ve pompa uygulamaları, kâğıt sektörü, çimento sektörü, denizcilik sektörü, redüktör uygulamaları, yenilenebilir enerji kaynağı uygulamaları, arıtma teknolojileri, paketleme ve ambalaj sektörü vb. sayılabilir.
İşte tüm bu sektörlerdeki uygulamaların ana tahrik ürünü olan elektrik motorlarını doğru biçimde seçip tasarımlandırabilmemiz; sistemin genel işleyiş performansı açısından çok önemlidir. Şimdi örnek bir uygulamaya cevap vermesi beklenen bir elektrik motorunun seçilmesindeki adımları sırayla inceleyelim; göz önünde tutmamız gereken tüm teknik noktaların neler olduğunu maddeleyelim:
1- Motorun çalışacağı şebeke değerleri: Besleme gerilimi, faz sayısı ve şebeke frekansı. (Örneğin 3AC 50Hz. 400V şebeke değeri veya 3AC 60Hz.380V gibi.)
2- Motorun çalışacağı düzen: Motor enerjilendiği vakit sürekli mi yoksa kesintili mi çalışacaktır? (Farklı çalışma rejimleri, S1 … S9)
3- Motorun sahip olması istenilen koruma sınıfı: Dış etkilere karşı IP koruma sınıfı.
4- Motor kutup sayısı: Motor kaç kutuplu, bir başka deyişle hangi devir/dakika değerinde olacaktır sorusunun cevabının saptanması.
5- Motor anma gücü: Motorun mil çıkışında kaç kW güç vereceği. (Bu durum mekanik olarak iş makinesinin ne kadar kW’lık güce ihtiyaç duyduğu ana fikrinden yola çıkılarak bulunur.)
6- Motor anma momenti: Motorun iş makinesine ileteceği mil döndürme momenti (Nm.).
7- Motor yapı şekli: Motorun ortama kurulacağı yapı inşa şekli.
8- Ortam fiziki şartları: Motorun çalışacağı ortam sıcaklık değeri (derece, C.), ortam yüksekliği (m.) ve oluşabilecek olası mil çıkış gücündeki düşüşün hesaplanması.
9- Tüm bu 8 madde neticesinde tespit edilebilen uygun gövde büyüklüğündeki ac motor tipi.
10- Motorun en uygun soğutma sınıfının seçilmesi, şebeke frekansının altında uzun süreli çalışma olacaksa, cebri soğutma fanının düşünülmesi.
11- Şayet varsa istenilen özel motor RAL boya kodu isteğine göre dizayn edilmesi.
12- Motorun şebeke üzerinden mi yoksa inverter (frekans çevirici) üzerinden mi çalışacağı bilgisine net biçimde sahip olunması, buna ve ortam sıcaklığına bağlı olarak sargı yalıtım ve ısınma sınıfının en doğru şekilde tespit edilmesi.
13- Motorun iş makinesine bağlantı biçimi, direkt aküple veya k-kasnak ara bağlantısına uyumlu DE (yük) tarafı motor rulmanının en uygun şekilde saptanıp, seçilmesi.
14- Ve son hali ile tüm yukarıdaki maddeler doğrultusunda uygulamaya yönelik spesifik elektrik motorunun tüm detayları ile seçilmesi ve imalat planına alınmasıdır.”
“Yüksek performans özel tasarım motorlar üretiyoruz”
ELK Motor olarak, elektrik motorlarını temel tasarım ve teknolojisi itibariyle IE3 verimlilik sınıfını da karşılayacak şekilde tasarladıklarını belirten Alkan Demircioğlu, halihazırda zorunlu olan IE2 verimlilik sınıfından IE3 verimlilik sınıfına geçişte, mekanik boyutların aynı kalması sayesinde, müşterilerine sorunsuz bir geçiş imkânı sağladıklarını belirtti. ELK motorlarını, mühendisliğinden talaşlı imalata, dökümden sac işleme ve motor sarımına kadar tüm süreçleriyle Çerkezköy’deki fabrikalarında ürettiklerini belirten Demircioğlu, “Avrupa standartlarına uygun olarak ürettiğimiz standart motorlarımızla birlikte, müşterilerimize yüksek performans ve uygun maliyetler açısından avantajlar sağlayacak özel tasarım motorlarımızı da üretiyoruz” diyerek şu açıklamayı yaptı:
“Mil, gövde ve kapaklar tam otomatik CNC tezgâhlarında, sürekli kalite kontrol denetiminde üretilirken, rotor ve stator paketleri otomatik kilitlemeli laminasyon kalıplarında basılıyor. Rotor paketleri otomatik enjeksiyon makinelerinde basılarak rotor mil grubu haline getirilirken, stator paketleri de otomatik sargı makinelerinde sarıldıktan sonra ihtiyaca ve kullanım sahasına bağlı olarak otomatik daldırma yöntemi ya da VPI (Vacuum Pressure Impregnation) olarak anılan yöntemle verniklenerek montaja hazır hale getiriliyor. Bu sayede ürettiğimiz tüm elektrik motorlarımız daima kalite ve performans açısından en ileri seviyeye ulaşıyor. Bu işlemler sonrasında, ürün reçetelerine uygun olarak montajı yapılan motorlarımız, %100 son kontrol ve test aşamalarını geçtikten sonra ambalajlanarak sevkiyata hazır hale geliyor.”
Yurt dışı fuarlarına yoğun bir katılım gösterdiklerini belirten Alkan Demircioğlu, 2017 Nisan ayında Hannover
Fuarı’na katıldıklarını ve uluslararası arenada katılımda bulundukları ilk fuar olması açısından ELK Motor için heyecan ve gurur verici bir deneyim yaşadıklarını belirtti. 2017 Eylül ayında Münih Drinktec İçecek Teknolojileri
Fuarı’na da katıldıklarını belirten Demircioğlu, Avrupa’nın sanayi devi olan Almanya’daki bu fuarda şişeleme, dolum, ambalaj, komple hat otomasyonu, makine imalatı vb. kırılımlara hizmet veren çeşitli firmalarla karşılıklı ziyaretlerde bulunduklarını belirtti. 2017 Ekim ayında ise Bükreş TIB Teknoloji Fuarı’na katıldıklarını belirten Alkan Demircioğlu, “Fuarda standımızda, Fren + Enkoder + Cebri Fan Modifikasyonlu ELK motorumuz sergilendi. Beraberinde çeşitli güçlerden alüminyum ve döküm gövdelerde örnek elektrik motorlarımız sergilendi. Partnerlik düşünen çeşitli firmalar ile ELK Motor bayiliği ve koşullarımız hakkında karşılıklı görüşmelerde bulunuldu. Temaslara başarıyla devam edilmektedir” açıklamasını yaptı.
DİĞER
İKMİB, 7 ülkeden gelen 23 firmayı Türk plastik ihracatçısı ile buluşturdu
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) tarafından Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiyle Plast Eurasia 2017 fuarı kapsamında gerçekleştirilen alım heyeti organizasyonunda plastik sektörüne yön veren yerli ve yabancı firmaların temsilcileri bir araya geldi. 7 ülkeden gelen 23 firma Türk plastik ihracatçısı ile buluştu.
İKMİB tarafından TÜYAP ana fuaye toplantı salonunda gerçekleştirilen ve Ürdün, Yunanistan, Bulgaristan, Kosova, Tunus, Bosna Hersek ve Hindistan ülkelerinden toplam 23 firmanın katılımıyla düzenlenen alım heyeti organizasyonunda yabancı firma temsilcileri, Türk plastik sektörünün önde gelen firmalarının yöneticileriyle ihracatta yeni fırsatlar ve olası işbirlikleri üzerine ikili iş görüşmelerinde bulundu.
Bu yılki yurt dışı alım heyeti görüşmelerinde plastik sektörüne yönelik olarak özellikle plastik ve kauçuk hammaddeler, plastik filmler, plastik ambalaj malzemeleri, plastik ürünler, plastik üretim makine ve aksamları ihtiyaçlarını Türkiye’den karşılamak isteyen yabancı firmalar yer aldı. İKMİB’in öncülüğünde yabancı firmaların Türk ihracatçılarıyla yeni iş birlikleri kurulması amaçlanan organizasyonda plastik sektörünün ihracattaki yükselişini sürdürmesine yönelik önemli adımlar atıldı.
“Plastik ve mamülleri ihracatı Kimya ihracatının itici gücü”
Kimya sanayi alt sektörlerinden plastik ve mamülleri ihracatının kimya ihracatının itici gücü olduğunu belirten İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, plastik ihracatının her yıl artış gösterdiğini vurgulayarak, “Kimyanın alt sektörü olan plastikler ve mamülleri, Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20,10 artışla 488 milyon 702 bin 282 dolarlık ihracatla birinciliğini korumaya devam ediyor. 2016 yılı plastik ve mamülleri ihracatı 4 milyar 854 milyon dolar olarak gerçekleştirilirken 2017 yılı 11 aylık toplam plastik ve mamülleri ihracatı yüzde 8,5 artışla 4 milyar 838 milyon dolara ulaştı.
Dünyada toplam plastik üretimi 335 milyon tona ulaşmış durumda. Türkiye plastik üretimi ise 9 milyon tona yaklaşan üretimi ile dünyada altıncı Avrupa’da ise ikinci sırada yer alıyor. 2017 yılı 11 aylık dönemde en çok plastik ve mamülleri ihracatı yapılan ülkeler Irak, Almanya, İsrail, İtalya, İngiltere, Bulgaristan, Romanya, İran, Fransa ve İspanya olarak sıralanıyor.
Sektörün 2023 yılı hedefi 18,8 milyar dolarlık ihracata ulaşmak. Bu kapsamda İKMİB olarak, Ekonomi Bakanlığımızın desteğiyle gerçekleş-tirdiğimiz alım heyeti organizasyonumuzun plastik sektöründeki firmalarımıza yeni işbirliği fırsatları sunarak yeni pazarlar konusunda ihracata katkı sağlayacağını umuyoruz” değerlendirmesini yaptı.
- DİĞER11 yıl önce
Paraşüt yolculuğuna başladı!
- KİMYASAL VE HAMMADDELER10 yıl önce
Gümrük vergisiz ithalat kapısından 8 plastik hammaddesi daha geçti
- DİĞER7 yıl önce
ELK Motor, yeni yıla büyük hedeflerle giriyor
- KİMYASAL VE HAMMADDELER4 yıl önce
Termoplastik elastomer (TPE) nedir?
- Etkinlikler7 yıl önce
Plast Eurasia İstanbul 2017’ye dünya büyük ilgi gösterdi
- Etkinlikler7 yıl önce
Plast Eurasia İstanbul 2017 tüm hızıyla sürüyor
- KİMYASAL VE HAMMADDELER7 yıl önce
Büyüyen Plastik Sektöründe Endüstriyel Yağların Önemi
- Genel10 yıl önce
“Türkiye polipropilen yatırımı için cazip bir pazar sunuyor”