KİMYASAL VE HAMMADDELER
PLASFED, 2013 yılı 11 aylık plastik mamul ile hammadde üretim ve dış ticaret verilerini yayınladı
- Türkiye’nin plastik sektörüne yönelik düzenli ve en kapsamlı verilerini üreten PLASFED, 2013 yılı 11 aylık plastik mamul, hammadde üretim ve dış ticaret verilerini yayınladı. PLASFED raporunda, sektörün 2013 yılında ihracatını ve büyümesini sürdürdüğü belirtilirken, tüketimin daraltılmasına yönelik hükümetin uygulamaya koyduğu makro ihtiyati tedbirler nedeniyle 2014’ün zorlu geçeceği belirtildi.
- PLASFED raporuna göre, Türkiye plastik sektörü yılın 11 ayında 31,5 milyar dolar değerinde, 7,6 milyon ton plastik mamul üretti. Plastik mamullerde doğrudan 4 milyar 187 milyon dolarlık ihracat yaptı ve 1 milyar 530 milyon dolarlık dış ticaret fazlasını sürdürdü. Sektörün GSYH içindeki payı yüzde 4,5’a yükselirken, Avrupa ikinciliği koltuğuna oturdu.
Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED), plastik hammadde ve mamulleri kapsayan 2013 Ocak-Kasım dönemi üretim ve dış ticaret verilerini yayınladı. Raporda, yıl sonu tahminlerine de yer verildi; Türkiye plastik sektörünün 2013 sonunda bir önceki yıla göre miktar bazında yüzde 14, değer bazında da yüzde 17 oranında büyüyeceği tahmin edildi.
Türkiye plastik sanayisinin dış ticarete toplam katkısı 11 ayda 9,7 milyar dolar!
Rapora göre, 2013’ün 11 ayı sonunda 31,5 milyar dolarlık plastik mamul üretimi gerçekleşti. Sektörün doğrudan ihracatı, 938 milyon doları hammaddeden, 4 milyar 187 milyon doları plastik ürünlerden olmak üzere, toplamda 5 milyar 125 milyon dolar oldu. PLASFED hesaplamalarına göre, ihraç edilen diğer ürünlerdeki plastik mamulleri kapsayan dolaylı ihracat ise 4,6 milyar dolara ulaştı. Sektörün böylece ihracata konu ürünlerinin toplamı 9,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.
“Sektörümüzle gurur duyuyoruz, 2014’ün biraz daha zor geçeceğini biliyoruz”
PLASFED raporuna göre, sektörün son dönemin en önemli başarılarından birini kazandığı 2012 yılına kıyasla 2013 yılında miktar bazında yüzde 14, değer bazında da yüzde 17 büyüyecek. Böylece, GSYH içindeki katkısı yüzde 3,5’ten, yüzde 4,5’a yükselecek. Buna karşılık plastik sektörü, siyasi ve ekonomik belirsizlikler nedeniyle, 2014’te, 2013’e kıyasla bazı güçlüklerle karşılaşacak.
Rapora yönelik bir değerlendirme yapan PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, Türkiye plastik sektörünün 2013 yılı sonunda Avrupa’nın en büyük ikinci plastik üreticisi ülke konumuna yükseleceğini hatırlatarak, “Sektörümüzle gurur duyuyoruz. Hem üretimde ihracatımızda büyümemiz sürüyor, hem de ülkemize Avrupa ikinciliği unvanını kazandırdık. Bütün zorluklara rağmen çalışarak, üreterek, pazarlayarak 2013’ü başarıyla kapattık. Zorluklarımız, yaşadığımız sorunlar var. Karar vericiler ve kamuoyu nezdinde, pozitif, öngörülü ve çözüme odaklı olarak bu güçlükleri aşmaya çalışıyoruz. Dış ticaret fazlası veren az sayıda sektörden biri olarak özellikle karar vericilerden daha fazla ilgi ve destek görmeyi sektör olarak hak ettiğimize inanıyoruz” dedi.
Plastik sektörünün 2014’te bazı güçlüklerle karşılaşacağını vurgulayan Selçuk Aksoy, “Bu yıl büyümeyle sonuçlandı ancak 2014 zor geçecek. Öncelikle ihracatımız artmakla birlikte, ihracat artış hızında yavaşlama var. Güçlü yurt içi talep, büyümemizin ana kaynağı. Dış talepteki sıkıntılar, nispi olarak iyileşmekle beraber devam ediyor. Bunlara ek olarak yılın son ayında hükümetimiz bir dizi makro ihtiyati tedbiri yürürlüğe koydu. Sektörümüz, otomotiv sanayisine çok sayıda ürün veriyor. Tüketim mamullerinde de, gerek ambalaj gerekse diğer alanda ciddi miktarda üretim yapıyoruz. Bütün bunlar hem iç talepte, hem de dış talepte bazı güçlüklerle karşılaşacağımızı gösteriyor. Yapısal sorunlarımız olan hammaddede dışa zorunlu bağımlılık, kamuoyundaki algı sorunlarımız devam ediyor. Bütün bunlara karşılık sektörümüz canla başla çalışmaya devam edecek” dedi.
PLASFED 2013 Ocak-Kasım plastik sektörü gerçekleşmeler ve 2013 yılsonu tahminleri!
Yayınlanan PLASFED raporuna göre, yılın ilk 11 ayı sonunda 7,6 milyon ton plastik mamul üretildi; 1,3 milyon ton ihracat, 492 bin ton ithalat yapıldı. Buna göre 11 ayın sonunda plastik mamul üretimi 31,5 milyar dolara çıkarken, plastik mamullerdeki katma değer tutarı 12,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Plastik mamullerde dış ticaret fazlası 11 ayın sonunda da devam etti. Buna göre plastik sanayicileri Türkiye’nin iç pazarının yüzde 93’ünü karşıladılar ve 4 milyar 187 milyon dolarlık ihracat yaptılar. İthalat 2,66 milyar dolar, plastik ürünlerin dış ticaret fazlası ise 1,53 milyar dolar oldu.
Aynı trendin yılın son ayında da devam etmesi halinde, 2013 yılı sonu itibariyle üretim tutarının 34 milyar dolara, doğrudan ihracatın 4,6, dış ticaret fazlasının da 1,7 milyar dolara çıkacağı tahmin edildi.
Sektörün Türkiye’de yeterli üretim olmaması nedeniyle hammadde bağımlığı devam etti. Yılın ilk 11 ayı sonu itibariyle 772 bin ton üretime karşılık, 5,6 milyon ton ithalat yapıldı.
Plastik sektörü ihracatı, ülke ihracatı içindeki payını artırdı!
PLASFED raporunda, sektörün toplam doğrudan ve dolaylı ihracatına yönelik bir değerlendirme notu da yer aldı. Buna göre, 11 ay sonunda plastik sektörü doğrudan ihracat olarak en fazla ihracat yapan 8’nci sektör oldu ve toplam ülke ihracatının yüzde 3,7’sini gerçekleştirdi. Hammaddede zorunlu dışa bağımlılıktan kaynaklı olarak ise toplam ülke ithalatının yüzde 5,6’sı plastik sektörü tarafından gerçekleştirildi.
Türkiye plastik sektörü 2013 Ocak-Kasım döneminde 199 ülkeye ihracat gerçekleştirdi. En fazla ihracat yapılan ülkeler sırasıyla Irak, Rusya, Almanya, Azerbaycan ve İngiltere oldu. İhracatın yüzde 51’i, en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülkeye gerçekleştirildi.
EDİTÖRE NOT: PLASFED, plastik ürün, hammadde ve makine sektörüne yönelik olarak düzenli ve kapsamlı üretim-dış ticaret verileri üretiyor. Raporlara ve diğer yayınlara PLASFED ve PAGDER internet sitelerinden ulaşılabilir. Yayınlara erişimi kolaylaştırmak amacıyla, mobil iletişim araçları için geliştirilen Android ve iOS (iPhone işletim sistemi) uyumlu “PAGDER” uygulaması da ücretsiz olarak indirmeye açıldı.
PLASTİK MAMULLERDE ARZ VE TALEP DENGESİ ( Milyon ABD Doları) | |||
2012 | 2013 (Tahmin) | % Artış (2013/2012 ) | |
Üretim | 29.335 | 34.423 | 17,3 |
İthalat | 2.576 | 2.901 | 12,6 |
Direk İhracat | 4.038 | 4.567 | 13,1 |
İç Pazar Talebi | 27.874 | 32.757 | 17,5 |
Dış Ticaret Fazlası | 1.461 | 1.667 | 14,0 |
İhracat / Üretim (%) | 14 | 13 |
|
İthalat / İç Pazar(%) | 9 | 9 |
|
İhracat / İthalat (%) | 157 | 157 |
|
KİMYASAL VE HAMMADDELER
Socar Türkiye’nin üç tesisi Sıfır Atık Belgesi aldı
Döngüsel ekonomi yaklaşımıyla atıkları kaynağında ayrıştırarak geri kazanımını sağlayan SOCAR Türkiye’nin Petkim, STAR Rafineri ve SOCAR Türkiye Akaryakıt Depolama üretim birimleri, Aliağa’da Sıfır Atık Belgesi’ aldı.
Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı SOCAR Türkiye’nin İzmir Aliağa’da Rafineri ve Petrokimya İş Birimi çatısı altında faaliyet gösteren iştirakleri Petkim, STAR Rafineri ve SOCAR Türkiye Akaryakıt Depolama A.Ş. Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamındaki tüm kriterleri yerine getirerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ‘Sıfır Atık Belgesi’ aldı. Böylece üç tesis de atık yönetimi konusunda gerekli ekipman ve sistem altyapısını tamamlayıp mevzuatta belirtilen kriterleri sağladığını, atıkların kaynağında ayrıştırılarak ekonomiye geri kazandırıldığını belgelemiş oldu.
Geri kazanım miktarı %32 arttı
Sürdürülebilirlik politikası çerçevesinde Petkim, STAR Rafineri ve SOCAR Depolama tesislerinin üretim birimleri için ortak bir atık yönetim sistemi kurduklarını ifade eden SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya Başkanı Anar Mammadov, “Üç şirketimizde başlattığımız Sıfır Atık Projesi ile kaynakların daha verimli kullanılmasını, atıkların yerinde toplanarak ekonomiye kazandırılmasını hedefliyoruz. Bu doğrultuda tüm üretim sahalarımızda atık yönetim sistemleri ile atık toplama araçlarımızı yeniledik. Atık geçici depolama alanlarında iyileştirme yaptık. Yıl içinde tüm personelimize yönelik eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yürüttük. Bu çalışmalarımız sonucunda SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi’ne bağlı üretim birimlerinde geri kazanım miktarlarını %32’lere varan oranlarda artırdık. Aldığımız Sıfır Atık Belgesi, bundan sonraki çalışmalarımız için bize motivasyon kaynağı olacak” diye konuştu.
Hedef platin sıfır atık belgesi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde 2017’de hayata geçirilen Sıfır Atık Projesi, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkları kontrol altına almayı, gelecek nesillere temiz bir Türkiye ile yaşanabilir dünya bırakma amacını taşıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen proje çerçevesinde Sıfır Atık Yönetmeliği kriterlerini sağlayan şirket ve kurumlara 5 yıl geçerliliği olan Sıfır Atık Belgesi veriliyor. Bu belgenin alınmasından sonra takip eden 12 aylık süre içinde gümüş, altın ve platin sıfır atık belgesi için müracaat edilebiliyor. SOCAR Türkiye, Rafineri ve Petrokimya İş Birimi’ne bağlı üretim tesisleri için önümüzdeki bir yıl içinde gümüş, altın veya platin sıfır atık belgesi için başvuruda bulunmayı planlıyor.
KİMYASAL VE HAMMADDELER
Termoplastik elastomer (TPE) nedir?
Termoplastik elastomerler (TPE), kauçuklarla benzerlik gösteren malzemeler olup, son dönemde otomotiv, tüketim ürünleri, inşaat, beyaz eşya, medikal, gıda, kablo gibi sektörlerde daha fazla kullanım alanına kavuştular. Dolayısıyla TPE nedir sorusu da sıklıkla gündeme gelmeye başladı. ASTM D1566 standardında tanımlı olan ve bazı temel yönleri ile pek çok hammaddeden ayrılan termoplastik elastomer, kauçukların mekanik dayanımlarına ve esneklik özelliklerine sahipken aynı zamanda plastikler gibi kolay işlenebilir olmalarıyla ön plana çıkıyor. TPE ürünlerin aynı zamanda geri dönüştürülebilir malzemeler olmaları da dikkatlerden kaçmıyor.
Termoplastik elastomerlerin ekstrüzyon, enjeksiyon, şişirme gibi proses teknikleri sırasında kauçuklardan farklı olarak kürleme yani vulkanizasyona gereksinimleri olmuyor. Diğer taraftan TPE’ler aynı plastikler gibi proses sırasında kolayca işleniyor ve masterbatch ile renklendirilebiliyorlar.
TPE ürünler genel olarak 2 farklı grupta değerlendiriliyorlar. Bunlar, blok kopolimerler ya da termoplastik karışımlarıdır. TPV, SEBS, SBS, TPO gibi farklı türleri olan termoplastik elastomerler geniş bir sertlik aralığında ve arzu edilen mekanik ve ısıl dayanım özelliklerine göre dizayn edilebiliyorlar. Peki, diğer hammadde çeşitleri ile kıyaslandığında bu malzemelerin hangi özellikleri ön plana çıkıyor? Bir başka deyişle TPE’lerin avantajları neler? Sorunun yanıtını kısa bir liste halinde aktarabiliriz:
- %100 geri dönüştürülebilir malzemeler olmaları nedeniyle doğa dostudurlar.
- Geri dönüştürülebilir olmaları sayesinde proses edilmeleri sırasında ıskarta (hurda) ürün problemi yaşanmaz.
- Geleneksel kauçuklara göre daha kolay proses edilirler, işlenebilirler.
- Proses edilmeleri sırasında vulkanizasyona yani kürleme basamağına ihtiyaç yoktur.
- Kauçuklara kıyasla aynı termoplastikler gibi daha kısa çevrim süresi sunan malzemelerdir. Bu sayede enerji tasarrufu sağlarlar.
- Masterbatch ile kolayca renklendirilebilir.
- TPE türüne bağlı olarak 0
,89 cm³ gibi düşük yoğunluk değerlerinde tasarlanabilirler. Mesela yakıt tasarrufunun çok önemli olduğu otomotiv sektöründe daha hafif araç parçaları üretilebilmesi için büyük avantajlar sağlarlar.
Aynı zamanda TPE ürünlerin ne gibi üretim teknikleri ile işlenebilecekleri de merak ediliyor. Bu sorunun yanıtını da liste formunda aktarmak daha doğru olacaktır:
- Ekstrüzyon
- Enjeksiyon
- Şişirme
- Kalenderleme
TPE ürünlerin morfolojileri ya da teknik özellikleri gibi konularda bilgi edinmek isteyenler Elastron internet sitesini ziyaret edebilir ve söz konusu hammaddelerin üretim süreçleri için uygun olup olmadığını da son derece kolay bir şekilde tespit edebilir. Bu internet sitesinde termoplastik elastomer hakkında merak edilen her türlü sorunun yanıtı ayrıntılı bir şekilde aktarılıyor. Sitede şemalar, grafikler, teknik bilgiler ve teknik destek alabileceğiniz canlı chat uygulaması da bulunuyor. TPE ürünler hakkında detaylı bilgiye ulaşmak, bu malzemeleri mercek altına almak için siz de Elastron internet sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
KİMYASAL VE HAMMADDELER
Plastik sanayicilerine yenilikçi enerji altyapısı
Türkiye’nin Kırklareli Vize’de hayata geçirilen ilk plastik ihtisas özel organize sanayi bölgesi PAGDER ASLAN OSB’de enerji altyapısı yatırımları başladı. Enerjinin güvenli ve verimli kullanımı için yeni nesil teknolojileri Schneider Electric ile gerçekleştirilen iş birliği neticesinde sanayicileri sunacak olan PAGDER ASLAN OSB plastikçilerin en önemli ihtiyacı olan kesintisiz ve kaliteli enerjiyi de sektörle buluşturacak.
Türkiye’nin ilk özel organize sanayi bölgesi olan PAGDER ASLAN OSB ile iş birliği kapsamında, yenilikçi bir enerji altyapısı kurulması üzere çalıştıklarını ifade eden Schneider Electric Organize Sanayi Bölgelerinden Sorumlu Satış Yöneticisi Yücel Erkan, “Bölgede, alanında öncü teknolojilerimizle uçtan uca bağlı bir sistem inşa ediyoruz. Böylece plastik üreticilerinin en temel ihtiyaçlarından biri olan kesintisiz enerjiyi Schneider Electric güvencesi ile sunmayı hedefliyoruz. Projenin ilk etabında 13 dağıtım merkezinin haberleşebilir sensörlerle donatılmış orta gerilim hücrelerinin tedariki gerçekleştirilecek. Ardından alçak gerilim, orta gerilim hücreler ve rölelerin uzaktan izlenmesi, kontrol edilmesi için Schneider Electric’in sunduğu SCADA sistemi kurulacak” dedi.
Enerji altyapı çalışmalarının son aşamasında Schneider Electric EcoStruxture çözümünün tamamlanması ve uçtan uca bir çözüm sunulması için Power Advisor ve Asset Advisor çözümlerinin kurulumunun da sağlanacağını belirten Erkan, “Böylece tamamen haberleşebilir, uzaktan izlenebilir, kontrol edilebilir dijital bir OSB altyapısı kurulacak. Bu da enerjinin 7/24 takibini ve akışını sağlamayı mümkün kılacak. Aynı zamanda herhangi bir arıza önceden tespit edilebilecek ve kestirimci bakım uygulanabilecek” ifadelerinde bulundu.
Elektrik tüketimi görece yoğun olan plastik sanayicileri için en önemli ihtiyacın enerjinin kesintisiz ve kaliteli tedariki olduğunun altını çizen PAGDER ASLAN OSB Bölge Müdürü Kadri Ün, plastikçiler için tasarlanmış uygun enerji altyapısının Schneider Electric iş birliği ile inşa çalışmalarına başlandığını ifade etti. Söz konusu altyapı yatırımlarının Vize’de üretime geçecek plastik sanayicileri için verimliliklerine de katkı sunacağını belirten Ün altyapı olanakları sayesinde katılımcı firmaların pazarda rekabet avantajına da sahip olacağına dikkat çekti.
PAGDER ASLAN OSB’yi dijitalleştirmek ve bir adım öteye taşımak istediklerini belirten Ün sözlerini şöyle tamamladı; “13 enerji dağıtım merkezinin inşaatları bölgemizde devam etmekte. Direkt iletim hattına bağlanmak suretiyle çevre organize sanayi bölgelerine göre yüzde 30 daha ucuz enerjiye sahip olacak sanayicilerimize yalnızca elektrik dağıtımı değil, sürdürülebilir enerji kaynaklarının daha fazla kullanımı, yenilikçi-yeşil üretim sahaları, solar enerji gibi konularda da çözümler sunmayı hedefliyoruz.”
- DİĞER10 yıl önce
Paraşüt yolculuğuna başladı!
- KİMYASAL VE HAMMADDELER10 yıl önce
Gümrük vergisiz ithalat kapısından 8 plastik hammaddesi daha geçti
- DİĞER7 yıl önce
ELK Motor, yeni yıla büyük hedeflerle giriyor
- KİMYASAL VE HAMMADDELER4 yıl önce
Termoplastik elastomer (TPE) nedir?
- Etkinlikler7 yıl önce
Plast Eurasia İstanbul 2017’ye dünya büyük ilgi gösterdi
- Etkinlikler7 yıl önce
Plast Eurasia İstanbul 2017 tüm hızıyla sürüyor
- KİMYASAL VE HAMMADDELER7 yıl önce
Büyüyen Plastik Sektöründe Endüstriyel Yağların Önemi
- Genel10 yıl önce
“Türkiye polipropilen yatırımı için cazip bir pazar sunuyor”